Slovenija
4 ogledov

''Strategije znamo pripraviti, težave so z izvedbo''

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Umar. Izvoz res raste, ampak v gradbeništvu in gostinstvu je stanje iz meseca v mesec slabše. Višja minimalna plača bo odnesla vsaj 20 tisoč služb.

Zaradi zvišanja minimalne plače bo v nekaj mesecih brez službe ostalo pet tisoč ljudi, v nekaj letih pa 20 tisoč, so izračunali na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Če pa bodo tisti, ki bodo po novem blizu minimalne plače, zahtevali povišice in jih dobili, pa bo številka lahko še večja, je ocenil direktor urada Boštjan Vasle.

Podjetja k tujim bankam
Opozoril je še, da se v gradbeništvu razmere iz meseca v mesec slabšajo, podobno tudi v gostinstvu. Razmere glede kreditiranja podjetij pa je označil kot popoln kreditni krč in zamrznitev kreditiranja. Podjetja se tako neto niso na novo zadolževala, ampak so kredite celo odplačevala. Okrog 80 odstotkov na novo najetih posojil pa so podjetja najela v tujini.

Šepa izvedba!
Glede izhodne strategije pa je Vasle dejal, da s pripravo ukrepov nimamo težav, več jih imamo z njihovo izvedbo. Dodal je, da so sistemi socialne zaščite prilagojeni demografskim razmeram izpred 20 let in da brez prilagoditev ne bo možno urediti javnih financ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.