Stroka na nogah, Fafangel obljubil pomoč, odzvalo se je ministrstvo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na ministrstvu za zdravje naj bi se odločili, da Sledilniku ta covid-19 nekaterih podatkov ne bodo več pošiljali. Prišlo je do nesporazuma in napake v komunikaciji, odgovarjajo z ministrstva.
Oglej si celoten članek

Sinoči je Maja Založnik, ena od sodelavk Sledilnika, tvitnila, da je ministrstvo za zdravje "izrazilo pomisleke" glede deljenja podatkov o hospitalizacijah z njimi in da so tako prekinili 843 dni dolgo časovno serijo pošiljanja podatkov. Novica je na Twitterju naletela na velik odziv.

Matjaž Leskovar, eden od tistih, ki je v času epidemije covida pripravljal napovedi gibanja epidemije, je zapisal: "Upam, da je to le slaba šala. To so ključni podatki za nas modelarje. Brez teh podatkov ni prognoz!" Dodal je, da Sledilnik in modelarji ne strašijo, le prikazujemo podatke in prognoze, da so ljudje informirani in se lahko prilagodijo, podobno kot vremenarji ne strašijo, ampak nam pomagajo, da nas dež ne premoči, ker vzamemo dežnik.

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je ob novici zapisal, da to sicer ni v domeni NIJZ, kjer je zaposlen, a da obljubi, da bo preveril, kaj se je zgodilo z namenom ponovne vzpostavitve tega kritičnega sistema spremljanja. Enako je zagotovila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

"To je katastrofa! Sledilnik je (bil) moj pomemben vodnik med epidemijo. V mnogočem je usmerjal samozaščitno ravnanje. Mislim, da se je treba obrniti na Informacijsko pooblaščenko!" je zapisal nekdanji politik Pavle Gantar.

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša pa je tvit le cinično pospremil s ključnikom #svoboda.

Včeraj zvečer smo prošnjo po pojasnilih o odločitvi, da se Sledilniku prenehajo pošiljati podatki o hospitalizacijah zaradi covida, poslali tudi na ministrstvu za zdravje. Ob pol enajstih zvečer so nam skopo odgovorili, da je prišlo do nesporazuma in napake v komunikaciji. "Ministrstvo bo podatke še naprej sporočalo tako kot doslej. Za nevšečnost se iskreno opravičujemo," so zagotovili. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 08:03 13. Julij 2022.

    Naj v podatkovno bazo dodajo še en stolpec - koliko kovid šusov je v ramo dobil vsak, ki pride v …

  • 12:03 7. Julij 2022.

    Kot cepilec trdim, da bi morali vsi preboleti omicron b1. Omicron b2. Nekaj strokovnjakov pa ze naglas trdi, da cepljenje …

  • 11:51 7. Julij 2022.

    Tudi jansa lep cas sledilniku ni posiljal podatkov in so jih dobili za nazaj potem. A o tem pa Maja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.