Slovenija
47303 ogledov

Stroka na nogah, Fafangel obljubil pomoč, odzvalo se je ministrstvo

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Na ministrstvu za zdravje naj bi se odločili, da Sledilniku ta covid-19 nekaterih podatkov ne bodo več pošiljali. Prišlo je do nesporazuma in napake v komunikaciji, odgovarjajo z ministrstva.

Sinoči je Maja Založnik, ena od sodelavk Sledilnika, tvitnila, da je ministrstvo za zdravje "izrazilo pomisleke" glede deljenja podatkov o hospitalizacijah z njimi in da so tako prekinili 843 dni dolgo časovno serijo pošiljanja podatkov. Novica je na Twitterju naletela na velik odziv.

Matjaž Leskovar, eden od tistih, ki je v času epidemije covida pripravljal napovedi gibanja epidemije, je zapisal: "Upam, da je to le slaba šala. To so ključni podatki za nas modelarje. Brez teh podatkov ni prognoz!" Dodal je, da Sledilnik in modelarji ne strašijo, le prikazujemo podatke in prognoze, da so ljudje informirani in se lahko prilagodijo, podobno kot vremenarji ne strašijo, ampak nam pomagajo, da nas dež ne premoči, ker vzamemo dežnik.

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je ob novici zapisal, da to sicer ni v domeni NIJZ, kjer je zaposlen, a da obljubi, da bo preveril, kaj se je zgodilo z namenom ponovne vzpostavitve tega kritičnega sistema spremljanja. Enako je zagotovila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

"To je katastrofa! Sledilnik je (bil) moj pomemben vodnik med epidemijo. V mnogočem je usmerjal samozaščitno ravnanje. Mislim, da se je treba obrniti na Informacijsko pooblaščenko!" je zapisal nekdanji politik Pavle Gantar.

Nekdanji predsednik vlade Janez Janša pa je tvit le cinično pospremil s ključnikom #svoboda.

Včeraj zvečer smo prošnjo po pojasnilih o odločitvi, da se Sledilniku prenehajo pošiljati podatki o hospitalizacijah zaradi covida, poslali tudi na ministrstvu za zdravje. Ob pol enajstih zvečer so nam skopo odgovorili, da je prišlo do nesporazuma in napake v komunikaciji. "Ministrstvo bo podatke še naprej sporočalo tako kot doslej. Za nevšečnost se iskreno opravičujemo," so zagotovili. 

Komentarjev 43
  • bobubob 08:03 13.julij 2022.

    Naj v podatkovno bazo dodajo še en stolpec - koliko kovid šusov je v ramo dobil vsak, ki pride v evidenco..... in naj to seveda objavijo, če si upajo.

  • jakec1575 12:03 07.julij 2022.

    Kot cepilec trdim, da bi morali vsi preboleti omicron b1. Omicron b2. Nekaj strokovnjakov pa ze naglas trdi, da cepljenje pospesuje mutacije. Ok. Morda je tudi omicron darilo cepljenja. A v tej tocki je treba virus ustavit s splosno imunostjo ...prikaži več prebolevanja. B5 ima ze kuznost ospic oz ebole. Smrtnost pa je zelo nizka. B5je neugoden za zdravstvo. Ustavimo to. S prebolevanjem

  • jakec1575 11:51 07.julij 2022.

    Tudi jansa lep cas sledilniku ni posiljal podatkov in so jih dobili za nazaj potem. A o tem pa Maja ne govori. Kar se tice sledilnika je trenutno neuporaben, ker testiranje ni obvezno. In je vsaka analiza streljanje v temo. ...prikaži več Je pa sledilnik s krivuljami veckrat streljal v temo in strasil ljudi. Krivulja se ni odvila po njihovih modelih.