Študenti množično pred varuha

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Dodatki za bivanje. Ker ministrstvo trdi, da je odvzem zakonit, ga letos ne bodo vračali.
Oglej si celoten članek

Na Zvezi študentskih klubov Slovenije (Škis) do petka zbirajo podpise štipendistov. V poštev pridejo študenti in dijaki, ki na odločbe za državno ali Zoisovo štipendijo čakajo več kot dva meseca, in tisti, ki z odločbo niso dobili dodatka za bivanje. Soglasja zbirajo do petka, nato pa bodo pritožbo vložili na urad varuha človekovih pravic. Dobili so le 18 soglasij, a ocenjujejo, da je domnevnih oškodovancev več tisoč.

Izgubili 85 evrov

"Podatki kažejo, da je pri državnih štipendijah rešenih več kot 90 odstotkov vlog, vsi upravičenci, pri katerih je zamuda, pa bodo dobili tudi poračune," odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Študente pa razburjajo predvsem odločbe za Zoisove štipendije, ki so jih že prejeli. "Številni so negativno presenečeni, saj jim je bil odvzet dodatek za bivanje, ki znaša 85 evrov, kar je znaten delež štipendije," pravi vodja odbora za socialo Škisa Marko Ruperčič.

MDDSZ pojasnjuje, da je treba, če so v vlogi označili, da bodo zaradi oddaljenosti študirali zunaj kraja stalnega bivališča, to dokazati z ustreznimi dokazili, da so začasno bivanje uredili do 1. oktobra. Če so to storili pozneje, letos ne bodo dobili dodatka za bivanje. "To je namreč zgolj dodatek k štipendiji, vpliva le na njeno višino in se ne more uveljavljati samostojno oziroma naknadno med študijskim letom," trdijo na MDDSZ. Na Škisu pa so prepričani, da je šlo za nezakonit poseg v nasprotju z dosedanjo prakso.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.