Slovenija
15 ogledov

Študenti množično pred varuha

Protest Anže Petkovšek
Dodatki za bivanje. Ker ministrstvo trdi, da je odvzem zakonit, ga letos ne bodo vračali.

Na Zvezi študentskih klubov Slovenije (Škis) do petka zbirajo podpise štipendistov. V poštev pridejo študenti in dijaki, ki na odločbe za državno ali Zoisovo štipendijo čakajo več kot dva meseca, in tisti, ki z odločbo niso dobili dodatka za bivanje. Soglasja zbirajo do petka, nato pa bodo pritožbo vložili na urad varuha človekovih pravic. Dobili so le 18 soglasij, a ocenjujejo, da je domnevnih oškodovancev več tisoč.

Izgubili 85 evrov

"Podatki kažejo, da je pri državnih štipendijah rešenih več kot 90 odstotkov vlog, vsi upravičenci, pri katerih je zamuda, pa bodo dobili tudi poračune," odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Študente pa razburjajo predvsem odločbe za Zoisove štipendije, ki so jih že prejeli. "Številni so negativno presenečeni, saj jim je bil odvzet dodatek za bivanje, ki znaša 85 evrov, kar je znaten delež štipendije," pravi vodja odbora za socialo Škisa Marko Ruperčič.

MDDSZ pojasnjuje, da je treba, če so v vlogi označili, da bodo zaradi oddaljenosti študirali zunaj kraja stalnega bivališča, to dokazati z ustreznimi dokazili, da so začasno bivanje uredili do 1. oktobra. Če so to storili pozneje, letos ne bodo dobili dodatka za bivanje. "To je namreč zgolj dodatek k štipendiji, vpliva le na njeno višino in se ne more uveljavljati samostojno oziroma naknadno med študijskim letom," trdijo na MDDSZ. Na Škisu pa so prepričani, da je šlo za nezakonit poseg v nasprotju z dosedanjo prakso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.