Študentje branijo interese kapitala

Foto: Žurnal24 Borut Hočevar (Foto: Saša Despot)
Zakaj študentje podpirajo kapital, za pokojninsko reformo jim pa ni mar?
Oglej si celoten članek

Študentje, ki se zoperstavljajo predlogu zakona o malem delu, delajo v korist kapitala. Prvič: delajo v korist študentskih servisov, ki bi bili po zdajšnjem predlogu prikrajšani za del sredstev. In drugič: protestirajo tudi v korist delodajalcev, ker se bo študentsko delo zanje podražilo.

Ne moremo sicer reči, da kapital spodbuja študentski nemir ali da študentom pomagajo piarovske agencije, preseneča pa, koliko energije so mladi vložili v nasprotovanje malemu delu ministra Svetlika, bistveno manj pa v podporo Svetlikovemu predlogu pokojninske reforme.

Kričanje
Študentje so namreč naravni zaveznik pokojninskih sprememb. Kljub temu se zanje ne zmenijo veliko. Starejši zahtevajo medgeneracijsko solidarnost in zahtevajo, da jim mladi plačujejo pokojnine. Mladi bi lahko enako odločno zahtevali medgeneracijsko solidarnost in zahtevali, da se starejši odrekajo v korist mlajših. Vendar ne, raje gredo na cesto kričat, naj se proračun odreka v korist kapitala. Pokojninska reforma pa medtem postaja naša stalnica: z njo so se ubadale vlade LDS in Bajukova vlada, nanjo se bodo morali pripraviti vsi, ki bodo želeli v prihodnje vladati. Očitno bo v vsakem mandatu narejena manjša, družbeno še sprejemljiva sprememba pri pogojih upokojevanja.

Generacija današnjih starejših od 20 let se bo za pokojninsko reformo zanimala šele čez desetletja, ko bo branila svoje privilegije pred potomci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.