Slovenija > Komentarji in kolumne
3 ogledov

Študentje branijo interese kapitala

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zakaj študentje podpirajo kapital, za pokojninsko reformo jim pa ni mar?

Študentje, ki se zoperstavljajo predlogu zakona o malem delu, delajo v korist kapitala. Prvič: delajo v korist študentskih servisov, ki bi bili po zdajšnjem predlogu prikrajšani za del sredstev. In drugič: protestirajo tudi v korist delodajalcev, ker se bo študentsko delo zanje podražilo.

Ne moremo sicer reči, da kapital spodbuja študentski nemir ali da študentom pomagajo piarovske agencije, preseneča pa, koliko energije so mladi vložili v nasprotovanje malemu delu ministra Svetlika, bistveno manj pa v podporo Svetlikovemu predlogu pokojninske reforme.

Kričanje
Študentje so namreč naravni zaveznik pokojninskih sprememb. Kljub temu se zanje ne zmenijo veliko. Starejši zahtevajo medgeneracijsko solidarnost in zahtevajo, da jim mladi plačujejo pokojnine. Mladi bi lahko enako odločno zahtevali medgeneracijsko solidarnost in zahtevali, da se starejši odrekajo v korist mlajših. Vendar ne, raje gredo na cesto kričat, naj se proračun odreka v korist kapitala. Pokojninska reforma pa medtem postaja naša stalnica: z njo so se ubadale vlade LDS in Bajukova vlada, nanjo se bodo morali pripraviti vsi, ki bodo želeli v prihodnje vladati. Očitno bo v vsakem mandatu narejena manjša, družbeno še sprejemljiva sprememba pri pogojih upokojevanja.

Generacija današnjih starejših od 20 let se bo za pokojninsko reformo zanimala šele čez desetletja, ko bo branila svoje privilegije pred potomci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.