Suha sol deluje le do -8. So naši cestarji pripravljeni?

Foto: PrtScr Prometno-informacijski center
Foto: PrtScr Prometno-informacijski center
Od nedelje naprej bo v Sloveniji zelo mrzlo vreme vztrajalo vsaj do četrtka.
Oglej si celoten članek

Na prihajajoče zelo nizke temperature se med drugim pripravljajo tudi zimske vzdrževalne službe oz. skupaj z direkcijo za infrastrukturo koncesionarji, ki na glavnih in regionalnih cestah izvajajo javno službo rednega vzdrževanja.

Ker imajo standardni posipni materiali, kot je suha sol, omejeno delovanje, saj so učinkoviti samo do minus osem stopinj Celzija, bodo morali vzdrževalci cest prihodnje dni poseči po drugih posipnih materialih.

Zima kaže zobe Tako debela je snežna odeja v vašem kraju

Mokra sol skupaj z raztopino magnezijevega klorida je učinkovita do minus 18 stopinj Celzija, kalcijev klorid do minus 22 stopinj, pod temi temperaturami pa uporabljajo drobljenec.

"Nemalokrat pa je kljub kratkoročnim vremenskim prognozam težko oceniti, kako se bo vreme na cesti spreminjalo. V takšnih primerih izvajalci opravijo kontrolne vožnje in mesta, ki so posebej ogrožena, kot so premostitveni objekti in ceste v bližini vode, posebej opazujejo in naročijo dodatno posipavanje," navajajo na direkciji.

Ker pa se tovrstne kontrole izvajajo v časovnih intervalih, se razmere med enim in drugim opazovanjem lahko spremenijo, zato vzdrževalci cest in direkcija naprošajo vse voznike, naj bodo pri tako izrazito nizkih temperaturah dodatno pozorni.

Zima grize Zdrsi tovornih vozil, zaprte ceste. Zapadlo bo še do 35 cm snega.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:18 23. Februar 2018.

    Če so danes solili z navadno soljo se bo do predvidene ohladitve po cestah ves sneg stalil. Tako da ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.