Sum na vranični prisad

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na eni od kmetij v občini Vitanje sumijo na vranični prisad pri govedu.
Oglej si celoten članek

Veterinar praktik je v ponedeljek zvečer na eni od kmetij v občini Vitanje postavil sum na vranični prisad pri govedu. Kot poroča Veterinarska uprava Slovenije, bodo končni rezultati znani predvidoma do konca tedna.

Veterinarska uprava je danes na kmetiji izvedla epizootiološko poizvedovanje in predpisala preventivne ukrepe za zaščito zdravja ljudi in živali (zapora prometa, dezbareire).

Kaj je vranični prisad?

Vranični prisad ali antraks je nalezljiva bolezen, ki običajno prizadene rastlinojede živali. Lahko pa se je naleze tudi človek, če pride v stik z okuženo živaljo, izdelki živalskega izvora ali visoko koncentracijo spor bakterije. Obstajajo kožni, pljučni in črevesni antraks.

Prvi znaki bolezni so vročina, mrzlica, krči in dušenje. Če je okužba z vraničnim prisadom dovolj zgodaj odkrita, pomaga zaužitje antibiotika. V nasprotnem primeru pa se bolezen praviloma konča s smrtjo, ki nastopi v enem do treh dneh po pojavu prvih znakov bolezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.