Slovenija
21 ogledov

Sum na vranični prisad

Å vica, krava Žurnal24 main
Na eni od kmetij v občini Vitanje sumijo na vranični prisad pri govedu.

Veterinar praktik je v ponedeljek zvečer na eni od kmetij v občini Vitanje postavil sum na vranični prisad pri govedu. Kot poroča Veterinarska uprava Slovenije, bodo končni rezultati znani predvidoma do konca tedna.

Veterinarska uprava je danes na kmetiji izvedla epizootiološko poizvedovanje in predpisala preventivne ukrepe za zaščito zdravja ljudi in živali (zapora prometa, dezbareire).

Kaj je vranični prisad?

Vranični prisad ali antraks je nalezljiva bolezen, ki običajno prizadene rastlinojede živali. Lahko pa se je naleze tudi človek, če pride v stik z okuženo živaljo, izdelki živalskega izvora ali visoko koncentracijo spor bakterije. Obstajajo kožni, pljučni in črevesni antraks.

Prvi znaki bolezni so vročina, mrzlica, krči in dušenje. Če je okužba z vraničnim prisadom dovolj zgodaj odkrita, pomaga zaužitje antibiotika. V nasprotnem primeru pa se bolezen praviloma konča s smrtjo, ki nastopi v enem do treh dneh po pojavu prvih znakov bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.