Super bakterija grozi tudi Slovencem

Foto: Žurnal24 Z bakterijo, odporno na antibiotike, sta se okužila 30- in 14-letnik. (Foto: Shu
Super bakterija potencialno nevarna tudi za Slovence. Na lepotne operacije in presaditve organov ne odhajajte v Pakistan ali Indijo.
Oglej si celoten članek

Bakterija NDM-1 je potencialno nevarna bakterija, ker imamo zelo malo zdravil, s katerimi bolezen zdravimo. Tako opozarja Milan Čižman z ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter dodaja, da v Sloveniji bakterija za zdaj ne predstavlja velike nevarnosti. Po njegovi oceni bi bakterijo lahko prinesel v Slovenijo nekdo, ki se je zdravil v bolnišnici na primer v Indiji ali Pakistanu, nato pa bil hospitaliziran tudi v Sloveniji. Manjšo verjetnost prenosa vidi pri morebitnem bolniku, ki se je zdravil v britanski bolnišnici z omenjeno bakterijo.

"Potencial bakterije obstaja, če je ne bomo zajezili," poudarja Čižman. Zajeziti bi se jo dalo s pametno uporabo antibiotikov in bolnišnično higieno. Posameznike poziva, naj ne hodijo na lepotne operacije ali presaditve organov v Indijo in Pakistan in naj tam ne kupujejo organov. "Zadevo je treba spremljati. Pozorni moramo biti na bolnike, ki prihajajo s teh koncev, okužbo je treba čimprej ugotoviti in poskrbeti, da se bakterija ne bi širila," dodaja.

V Evropi so super bakterijo najprej zabeležili v britanski bolnišnici, o bakteriji poročajo tudi iz ZDA, Avstralije, Kanade in nekaterih evropskih držav. Bakterija NDM-1 se je za zdaj razširila predvsem na indijski podcelini, odporna pa naj bi bila tudi na najmočnejše antibiotike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.