Slovenija
16 ogledov

Super bakterija grozi tudi Slovencem

Z bakterijo, odporno na antibiotike, sta se okužila 30- in 14-letnik. (Foto: Shu Žurnal24 main
Super bakterija potencialno nevarna tudi za Slovence. Na lepotne operacije in presaditve organov ne odhajajte v Pakistan ali Indijo.

Bakterija NDM-1 je potencialno nevarna bakterija, ker imamo zelo malo zdravil, s katerimi bolezen zdravimo. Tako opozarja Milan Čižman z ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter dodaja, da v Sloveniji bakterija za zdaj ne predstavlja velike nevarnosti. Po njegovi oceni bi bakterijo lahko prinesel v Slovenijo nekdo, ki se je zdravil v bolnišnici na primer v Indiji ali Pakistanu, nato pa bil hospitaliziran tudi v Sloveniji. Manjšo verjetnost prenosa vidi pri morebitnem bolniku, ki se je zdravil v britanski bolnišnici z omenjeno bakterijo.

"Potencial bakterije obstaja, če je ne bomo zajezili," poudarja Čižman. Zajeziti bi se jo dalo s pametno uporabo antibiotikov in bolnišnično higieno. Posameznike poziva, naj ne hodijo na lepotne operacije ali presaditve organov v Indijo in Pakistan in naj tam ne kupujejo organov. "Zadevo je treba spremljati. Pozorni moramo biti na bolnike, ki prihajajo s teh koncev, okužbo je treba čimprej ugotoviti in poskrbeti, da se bakterija ne bi širila," dodaja.

V Evropi so super bakterijo najprej zabeležili v britanski bolnišnici, o bakteriji poročajo tudi iz ZDA, Avstralije, Kanade in nekaterih evropskih držav. Bakterija NDM-1 se je za zdaj razširila predvsem na indijski podcelini, odporna pa naj bi bila tudi na najmočnejše antibiotike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.