Svetniški veto dvema zakonoma

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Državni svet je sprejel odložilni veto na novelo zakona o dohodnini in bančništvu.
Oglej si celoten članek

Državni svetniki so na izredni seji razpravljali o predlogu skupine svetnikov, s prvopodpisanim Milošem Poholetom, za sprejem odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Predlog so podprli in izglasovali odložilni veto.

Novela zakona o dohodnini predvideva odpravo samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo, svetniki pa menijo, da to na dolgi rok vodi v ukinitev progresivnega načina obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb, kar bo pretirano obremenilo najbolj ranljive zavezance.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel minuli torek. Po novem se zneski iz dohodninske lestvice in olajšave, ki jih lahko uveljavljajo zavezanci, ne bodo več vsako leto avtomatično usklajevali z inflacijo, pač pa bodo morali rasti cen slediti le v primeru, da bo ta presegla določeno mejo.

Svetniki so odložilni veto izglasovali z 20 glasovi za in devetimi proti. DZ bo moral zdaj o noveli zakona o dohodnini odločati še enkrat, vendar pa bodo takrat potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev, torej najmanj 46.

Veto tudi na zakon o bančništvu

Svetniki pa so obravnavali tudi predlog skupine svetnikov, s prvopodpisanim Jožetom Slivškom,
za sprejem odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu. Tudi ta predlog so po razpravi podprli in tako izglasovali odložilni veto nanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.