Slovenija
20 ogledov

Svetniški veto dvema zakonoma

DRŽAVNI SVET Dejan Mijović
Državni svet je sprejel odložilni veto na novelo zakona o dohodnini in bančništvu.

Državni svetniki so na izredni seji razpravljali o predlogu skupine svetnikov, s prvopodpisanim Milošem Poholetom, za sprejem odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Predlog so podprli in izglasovali odložilni veto.

Novela zakona o dohodnini predvideva odpravo samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo, svetniki pa menijo, da to na dolgi rok vodi v ukinitev progresivnega načina obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb, kar bo pretirano obremenilo najbolj ranljive zavezance.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel minuli torek. Po novem se zneski iz dohodninske lestvice in olajšave, ki jih lahko uveljavljajo zavezanci, ne bodo več vsako leto avtomatično usklajevali z inflacijo, pač pa bodo morali rasti cen slediti le v primeru, da bo ta presegla določeno mejo.

Svetniki so odložilni veto izglasovali z 20 glasovi za in devetimi proti. DZ bo moral zdaj o noveli zakona o dohodnini odločati še enkrat, vendar pa bodo takrat potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev, torej najmanj 46.

Veto tudi na zakon o bančništvu

Svetniki pa so obravnavali tudi predlog skupine svetnikov, s prvopodpisanim Jožetom Slivškom,
za sprejem odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu. Tudi ta predlog so po razpravi podprli in tako izglasovali odložilni veto nanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.