"Ta dogodek je proizvod gnilega odnosa do zdravnikov!"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Koordinacija zdravniških organizacij opozarja na neukrepanje ministrstva glede čakalnih dob in izredne razmere v zdravstvu, ki trajajo že dlje časa. Pričakujejo, da bodo odgovorni ukrepali.
Oglej si celoten članek

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je prepričan, da ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za smrt zdravnika. Ne strinjajo se z ministričinimi ocenami, da čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkova umora. "Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti," je dejal Možina. 

"Zdravstvo deluje v izrednih razmerah, kar je ta primer razgalil. Napadi so vse hujši in vse več jih je. Za nas so to izredne razmere. Kako lahko nekdo zbrano brez skrbi, z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe," je dejala predsednica odbora zasebnih zdravnikov pri zdravniški zbornici Slovenije Helena Mole. Ob tem se sprašuje, kako pomiriti kolege zdravnike, ki so v stiski, kot tudi bolniki. "Še najlažje je ljudem v foteljih, ker se vedno konča z nekim leporečenjem," je pristavila. 

Za ničelno toleranco do nasilja v zdravstvu

Odgovorne v zdravstvu je Moletova pozvala k sprejemu izjave o ničelni toleranci do nasilja v zdravstvu. "V družinski politiki smo sprejeli, da ne sme biti niti kričanja, v zdravstvu pa se prvi val žalitev začne že na recepciji." Ob tem je dodala, da malo zdravnikov nasilje prijavi. Ko so jih spraševali po vzrokih za to, so kot glavni razlog navedli to, da se kasneje ne zgodi nič. Obenem je govornica dejala, da razume tudi policiste, saj so njihove pristojnosti zelo omejene. Kot primer je navedla primer prisilne hospitalizacije nasilneža in bolnika, ki je imel v nahrbtniku nož. Ko je zdravnik policista prosil, naj nož odstrani, je policist odvrnil, da nima pristojnosti za kaj takega, dokler moški ne začne groziti z njim. 

Preberite tudi: 

"To ni ekscesni dogodek, ampak je proizvod slabih družbenih razmer, gnilega odnosa do zdravnikov in zdravniškega poklica," je dejal predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kritiziral je pisanje posameznikov na spletu, ki se skrivajo za anonimnostjo. Označil jih je za "pritlikave nevretenčarje, ki si svojih mnenj ne upajo javno povedati. Pozivam jih, naj se pojavijo tukaj, če lahko hodijo. Najbrž se lahko samo plazijo". Kuštrin od države pričakuje, da bo ukrepala tudi na tem področju.

Kuštrin je dejal, da ministrica v dveh letih delovanja ni storila popolnoma nič. Kot je dejal, so sami spremembo zdravstvenega sistema predlagali že pred štirimi leti, a se ni zgodilo nič. Možina je izrazil začudenje nad novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, saj meni, da ne rešuje ključnih problemov, ampak se ukvarja samo z nepravilnostmi na področju koncesij. 

Ministrica: "Dogodek izrabljajo za politična obračunavanja"

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je izjavo zdravniške zbornice in sindikata Fides označila za nespodobno, saj "ta ekscesni dogodek manipulativno izrabljata za politična obračunavanja in sindikalni boj. Njihove izjave ne pripomorejo k strpnosti, solidarnosti in dialogu v družbi. Prav tako ne pripomorejo h krepitvi odnosa med zdravniki oz. zdravstvenimi delavci in bolniki, za kar si ves moj mandat in si bomo še naprej na ministrstvu zelo prizadevali".

Ministrica je dejala, da je za ponedeljek sklicala sestanek z vodstvi bolnišnic, na temo zagotavljanja varnosti v zdravstvenih zavodih. Na sestanku bo sodeloval strokovnjak s področja varnosti, sodelujejo pa tudi s policijo. Še enkrat je ponovila, da detektorji kovin in uniformirane osebe po njeni oceni ne sodijo v bolnišnice. "Žal je družbena realnost takšna, da ekscesnih primerov ni mogoče preprečiti," je dodala. 

Spomnila je, da je vlada zagotovila 16 milijonov evrov dodatnih sredstev za skrajševanje čakalnih dob in zagotovila "spodobno plačilo za izvajalce, ki ta program izvajajo izven svojega rednega delovnega časa. Poleg tega se od prvega januarja letos plačuje vse preglede z magnetno resonanco in vse preglede ter zdravljenja rakavih bolnikov".

Iskati je treba rešitev, ne krivca

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je zaskrbljeno zaradi dialoga med zdravniškimi organizacijami in ministrstvom za zdravje. Ker se išče zgolj krivca, ki je pripeljal do tragičnega dogodka, ne pa tudi rešitev, da se kaj takega ne bi več zgodilo, združenje pristojne poziva k dialogu.

Želijo, da bi tragični dogodek prispeval k ureditvi ugotovljenih slabosti v sedanjem sistemu zdravstvenega varstva. "Pred nami je namreč zahtevno obdobje sprejemanja resorne zakonodaje, ki jo je ministrstvo za zdravje napovedalo, in ki bo zahtevalo strpno in angažirano sodelovanje vseh pomembnih deležnikov v slovenskem zdravstvu," je v sporočilu za javnost zapisal direktor združenja Metod Mezek.

 

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 13:20 26. Avgust 2016.

    nekoc sem slisal enega kapitalisticnega iztrebkaje dam miljone ,ki je dejal...nasa politika pravi..raje dam miljone za nesmisla in odvetnike,kot da …

  • 13:12 26. Avgust 2016.

    jaz imam vprasanje nasim dohtorjem,..kje je tukaj clovesko ravnanje do pacienta pri katerem se sumi da bo hitro pod cipreso …

  • 13:06 26. Avgust 2016.

    to podpisem kar si rekel. miro cerar je podlegel lobijem in lobisti se naprej kradejo drzavo in plodove nasega zivljenja. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.