Tako danes pri nas v primerjavi s pomladjo poteka zdravljenje covida-19

Foto: Epa
Foto: Epa
Na kliniki za infekcijske bolezni so zaradi naraščanja števila obolelih z novim koronavirusom ostale bolnike premestili v Bolnišnico dr. Petra Držaja.
Oglej si celoten članek

Infekcijska klinika je povsem spremenjena v bolnišnico, ki obravnava le bolnike s covidom-19, bolnike, ki so bili v stiku z okuženimi in ne morejo takoj na navadni oddelek, obratuje pa tudi tako imenovana siva cona, v kateri so bolniki, ki so že v obravnavi, a še ni znano, ali so okuženi ali ne. 

Mateja Logar z omenjene klinike je za Odmeve javne televizije povedala, da so potrebe za tako imenovane covid bolnike enostavno postale prevelike, ni jim preostalo drugega, kot da kliniko razdelijo na dva dela; za bolnike s covidom in ostale. 

"Na kliniki je tako zaradi tega manj kadra, manj zdravnikov in manj sester, kar je v zdravstvu že dlje časa precejšen problem," poudarja Logarjeva, pri čemer je izpostavila predvsem negovalno osebje. 

Na strahove, da se bodo zaradi nastale situacije med drugim povečevale čakalne vrste v zdravstvu je povedala, da s tem na infekcijski kliniki nimajo težav, saj gre za tako imenovano akutno bolnišnico, ki nima naročenih sprejemov, sprejmejo 99 odstotkov bolnikov, ki v tistem trenutku potrebujejo zdravljenje pri njih. Žal je drugače na drugih oddelkih, kjer se bodo zaradi trenutnega stanja lahko pokazale spremembe in dodatne težave.  

Izkušnje pomagajo

Mateja Logar Na vprašanje, kakšno je stanje pacientov, ki se trenutno pri njih zdravijo zaradi covida, je Logarjeva povedala, da je zdravnikom v primerjavi s pomladnimi meseci lažje, ker že poznajo, kakšen je pričakovan potek bolezni. 

"Moramo biti potrpežljivi, da ne moremo ničesar prehiteti, vemo tudi, da je najbolj pomembno podporno zdravljenje, da zddravila, ki jih imamo na voljo, vplivajo na potek bolezni, predvsem pa sta potrebna čas in simptomatsko zdravljenje. Kar se tega tiče nam izkušnje precej pomagajo."

Po njenih besedaj je v zadnjih dneh veliko novih sprejetih pacientov, veliko takšnih, ki potrebujejo kisik, danes popoldne sta bila dva bolnika sprejeta na intenzivno terapijo. "Stanje se hitro spreminja, dinamično je premikanje iz inenzive na navadne odelke in obratno."  

Virus ne pozna delovnega časa 

Logarjeva je dodala mnenje, da v kolikor bi se ljudje držali ukrepov, ki so bili predhodno razglašeni, ne bi bilo potrebno stopnjevanje slednjih. 

"Pozabimo, da se je tudi popoldne možno nalesti, virus ni dejaven le od šestih do štirih popoldne, ta del smo spustili iz rok in dali prednost temu, kar nam je prijetno, kar nas zabava, kar pa po drugi strani omogoča širjenje virusa."

Logarjeva je še poudarila, da so zabave velik vir okužb, težko je najti vse kontakte, epidemiološka služba je glede tega preobremenjena. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:47 9. Oktober 2020.

    Lej,lej a danes pa celo verjameš v virus?

  • 07:30 9. Oktober 2020.

    Kaj je storila vlada ob pojavu virusa ? Sprejeli so proracun za vojsko namesto gradnje oddelkov za primer epidemije! Še …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.