Tako kaže z referendumi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 11. ure na referendumu o noveli zakona o vladi glasovalo 170.974 volivk in volivcev oziroma 10,09 odstotka volilnih upravičencev.
Oglej si celoten članek

Volilna udeležba je približno tretjino nižja od volilne udeležbe na referendumu o zakonu o vodah, na katerem je do enajstih glasovalo 15 odstotkov volivcev, končna udeležba pa je bila 46,5-odstotna.

Če bi se glasovanje danes odvilo podobno, bo danes glasovalno približno 525 tisoč oseb. Če bi se glasovi razporedili približno pol proti in pol za, to pomeni, da kvorum za veljavnost referenduma ne bo dosežen.

Da se zakon na referendumu zavrne, mora proti glasovati najmanj petina vseh volilnih upravičencev, kar je približno 339 tisoč oseb. Če je ta prag dosežen, mora seveda biti tudi več ljudi proti kot za. Pri volilni udeležbi, na katero kaže, bi bil kvorum dosežen, če bi proti glasovali skoraj dve tretjini vseh volivcev. 

Najvišja volilna udeležba je bila danes do 11. ure v volilni enoti Novo mesto, in sicer 10,93-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ljubljana - Bežigrad, in sicer 8,97-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (13,64 %), z najnižjo pa Domžale 2 (6,67 %).

Pozor, poroča se le ena udeležba, imamo pa tri

Okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. Po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, so še sporočili z volilne komisije. Kot smo poročali, se volivec v volilni imenik podpiše za vsak referendum posebej, kar pomeni, da lahko na enem referendumu glasuje, na drugem pa ne.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:09 27. November 2022.

    refendumi bi morali biti obvezni za glasovat....mogoče tudi volitve...

  • 13:11 27. November 2022.

    kot kaže je tudi za takšne primere pomanjkliv info. sistem ... ne vem kaj počnejo PLAČANI mojstri na dvk in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.