Tako po novem poteka samotestiranje v šolah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V primeru okužbe v razredu se morajo v šolah testirati vsi, razen treh izjem.
Oglej si celoten članek

Od srede dalje veljajo nova pravila pri odrejanju karanten na domu po visoko tveganem stiku v šolstvu. Do zdaj je namreč veljajo, da je v primeru visoko tveganega stika v karanteno šel celoten oddelek. 

Učenec, ki bo v šoli na samotestiranju pozitiven, bo po dogovoru z osebnim zdravnikom opravil še testiranje PCR. V primeru pozitivnega testa PCR bo zanj odrejena samoizolacija. Preostali učenci iz razreda ne bodo šli v karanteno, ampak bodo še naprej lahko obiskovali pouk, pod pogojem, da se bodo sedem dni redno samotestirali v šoli. 

V primeru visoko tveganega stika v procesu izobraževanja se ne bo treba samotestirati samo tistim, ki:  
-    so preboleli covid-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo več kot 10 in manj kot 45 dni,
-    so preboleli covid-19 in bili ustrezno cepljeni,
-    predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. 

Testiranje s testi HAG za samotestiranje velja za izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih med časom, ko učenec uveljavlja izjemo od napotitve oziroma odreditve ukrepa karantene na domu. 

Celoten oddelek gre po novih pravilih v karanteno, ko je v oddelku okuženih več kot 30 odstotkov učencev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v svojih priporočilih zapisal, da priporočajo testiranje v času, ko se morajo učenci obvezno samotestirati namesto napotitve v karanteno, tudi tistim učencem, ki izpolnjujejo pogoje za izjeme od karantene. 

V šolah se sicer redno samotestirajo trikrat tedensko, običajno ob ponedeljkih, sredah in petkih. Samotestirajo se učenci, ki niso bili cepljeni in niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni in so preboleli covid-19, od okužbe pa je minilo več kot šest mesecev. 

Poudariti je treba tudi, da so učenci še vedno napoteni v karanteno, če so v visoko tveganem stiku izven vzgojno-izobraževalnega procesa.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:25 20. Januar 2022.

    Prepisali od Nemcev... 3 mesece prepozno.

  • 08:53 20. Januar 2022.

    Budale, strokovna skupina ne obstaja več

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.