Slovenija
3715 ogledov

Tako po novem poteka samotestiranje v šolah

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
V primeru okužbe v razredu se morajo v šolah testirati vsi, razen treh izjem.

Od srede dalje veljajo nova pravila pri odrejanju karanten na domu po visoko tveganem stiku v šolstvu. Do zdaj je namreč veljajo, da je v primeru visoko tveganega stika v karanteno šel celoten oddelek. 

Učenec, ki bo v šoli na samotestiranju pozitiven, bo po dogovoru z osebnim zdravnikom opravil še testiranje PCR. V primeru pozitivnega testa PCR bo zanj odrejena samoizolacija. Preostali učenci iz razreda ne bodo šli v karanteno, ampak bodo še naprej lahko obiskovali pouk, pod pogojem, da se bodo sedem dni redno samotestirali v šoli. 

V primeru visoko tveganega stika v procesu izobraževanja se ne bo treba samotestirati samo tistim, ki:  
-    so preboleli covid-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo več kot 10 in manj kot 45 dni,
-    so preboleli covid-19 in bili ustrezno cepljeni,
-    predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. 

Testiranje s testi HAG za samotestiranje velja za izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih med časom, ko učenec uveljavlja izjemo od napotitve oziroma odreditve ukrepa karantene na domu. 

Celoten oddelek gre po novih pravilih v karanteno, ko je v oddelku okuženih več kot 30 odstotkov učencev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v svojih priporočilih zapisal, da priporočajo testiranje v času, ko se morajo učenci obvezno samotestirati namesto napotitve v karanteno, tudi tistim učencem, ki izpolnjujejo pogoje za izjeme od karantene. 

V šolah se sicer redno samotestirajo trikrat tedensko, običajno ob ponedeljkih, sredah in petkih. Samotestirajo se učenci, ki niso bili cepljeni in niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni in so preboleli covid-19, od okužbe pa je minilo več kot šest mesecev. 

Poudariti je treba tudi, da so učenci še vedno napoteni v karanteno, če so v visoko tveganem stiku izven vzgojno-izobraževalnega procesa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • blayo 13:25 20.januar 2022.

    Prepisali od Nemcev... 3 mesece prepozno.

  • Luksi 08:53 20.januar 2022.

    Budale, strokovna skupina ne obstaja več