Oster odziv evropskega tožilstva: To resno spodkopava zaupanje!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V SMC bodo predlagali novo ime za funkcijo pravosodnega ministra/ministrice.
Oglej si celoten članek

Odstopna izjava ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič zaradi zapletov glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev je že na poti k predsedniku vlade Janezu Janši. Kozlovičeva v svoji odstopni izjavi trdi, da je sklep za ustavitev postopka izbire dveh evropskih delegiranih tožilcev, ki ga je sprejela vlada, strokovno neutemeljen

Zakaj takšne zamude z izbiro?

Slovenska vlada je sicer na današnji seji odločila ponoviti postopek izbire in imenovanja kandidatov za evropska delegirana tožilca. Odločila je, da se s predlogom Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ne bo seznanila, ministrstvu za pravosodje pa je naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za predsednika vlade  in stranko SDS.

Vlada se tako s predlaganima kandidatoma nikoli ni seznanila, čeprav je Evropska komisija Slovenijo že večkrat pozvala k ukrepanju. v Bruslju so v sredo tudi uradno potrdili, da bo evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija letos. Poleg Slovenije nobenega delegiranega tožilca ni predlagala samo še Finska. Pet držav, in sicer Danska, Irska, Madžarska, Poljska in Švedska, pa so se odločile, da v evropskem državnem tožilstvu ne bodo sodelovale.

Janša zaprosil Počivalška, naj predlaga novo ime

Premier Janez Janša je na Twitterju v odzivu na odstop sporočil, da je predsednika SMC Zdravka Počivalška že zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime. Minister za gospodarstvo Počivalšek je danes sporočil, da se je vlada na današnji seji odločila ponoviti postopek izbire in imenovanja kandidatov za evropska delegirana tožilca.

Ob tem pa je Janša zapisal, da je "čas, ko je na sodišču padel še zadnji, 24. tožilski konstrukt proti Francu Kanglerju, zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje". "Žal je bilo v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala," je navedel premier.

Slovenija Pravosodna ministrica odstopila

Nekdanji mariborski župan, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je namreč prek Twitterja pred dnevi sporočil, da je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva v zadevi Lutkovno gledališče in da bo "zaključena zadnja, 24. ovadba".

V NSi medtem pričakujejo, da delo na pravosodnem ministrstvu zaradi nastale situacije ne bo zastalo in "si želimo, da čim prej dobimo ministra s polnimi pooblastili".

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je v svojem odzivu navedel, da gre pri omenjenem postopku za imenovanje evropskih tožilcev za napad na pravno državo in slabo popotnico v predsedovanje Evropski uniji.

Oster odziv glavne evropske tožilke

Se je pa precej bolj ostro odzvala glavna evropska tožilka Laura Kövesi. "Očitno pomanjkanje lojalnega sodelovanja slovenskih oblasti z evropskim javnim tožilstvom (EJT) resno spodkopava zaupanje v učinkovito upravljanje in nadzor nad porabo sredstev EU v Sloveniji," je zapisala in dodala, da evropsko tožilstvo ni bilo ustanovljeno zato, da bi komurkoli dovolili, da primere skriva v predalu. Kot je poudarila, sumov goljufij brez evropsko delegiranih tožilcev ni mogoče učinkovito preiskovati. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 17:39 3. Junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali pri posojilih med posamezniki, če ste resnični. V partnerstvu smo …

  • 09:26 31. Maj 2021.

    Kdo od koalicije se pa sploh sekira,kaj meni cela EU-jih označijo za komunajze in karavana gre dalje.....

  • 06:58 28. Maj 2021.

    In kaj sploh lahko pričakuješ od pizdeka z manično depresijo, kot to, da je pacient na vsej črti?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.