Slovenija
2286 ogledov

Pravosodna ministrica odstopila

sodišče Profimedias
Vlada je razveljavila postopek izbire dveh evropskih delegiranih tožilcev. Ministrica Lilijana Kozlovič je zaradi tega odstopila.

Ustavitev postopka so na ministrstvu za pravosodje potrdili. Predlog je pripravil generalni sekretariat vlade, razlog naj bi bil spremenjen tožilski zakon. Javni poziv, na katerem sta bila dva kandidata izbrana, naj bi bil po novem neuspešen, ker naj s spremembo ne bi več izpolnjevala pogojev. 

Vlada se je na današnji seji odločila ponoviti postopek izbire in imenovanja kandidatov za evropska delegirana tožilca, je na Twitterju sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

 

Ministrica že poslala odstopno izjavo

Sklep je po oceni ministrice Lilijane Kozlovič strokovno neutemeljen. "Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU," je ministrica zapisala v odzivu.

"Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je še navedla.

Dodala je tudi, da "spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala".

Janez Janša Slovenija Ko bi morala ministrica odgovoriti na vprašanje o Janši, je nastala mučna tišina

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v sredo ocenil, da bi razveljavitev postopka lahko predstavljala arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva. Odločitev vlade bi bila po njegovem mnenju nezakonita in v nasprotju z ustavo, saj spreminja razpisne pogoje za nazaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:15 27.maj 2021.

    Mogoče pa ne bo odprl kuverte

  • Ender3 15:41 27.maj 2021.

    Normalen človek sploh ne bi še v zakon z osebkom brez razuma in sprevrženim značajem. Govoriti in delati po njegovem diktatu, ni vredno položaja.

  • marko345 15:27 27.maj 2021.

    In Počivalšek bo takoj pripravil drugega kandidata, samo da ima službo, ki jo katastrofalno slabo opravlja,pa še volilce je prevaral.bruh telebani na vladi.