Slovenija
53729 ogledov

Ko bi morala ministrica odgovoriti na vprašanje o Janši, je nastala mučna tišina

Janez Janša Vlada RS
Vlada nima roka, v katerem se mora z imenovanji seznaniti. Generalni sekretar vlade pa točke še ni uvrstil na dnevni red.

Ministrica za pravosodje iz vrst SMC Lilijana Kozlovič je na vladi že večkrat predlagala imenovanje tožilcev, vendar vlada oziroma premier Janez Janša njenega predloga ni uvrstila na dnevni red. Podobno je s slovenskimi člani evropskega javnega tožilstva, zato je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders v pismu pozval ministrico Kozlovič, naj pohiti in potrdi slovenska člana evropskega javnega tožilstva.

Vlada se z odločitvijo še ni seznanila

Kaj mu je odpisala? "Povedala sem mu, kaj vse je ministrstvo za pravosodje že vse storilo. Za nas je imenovanje in začetek dela evropskega javnega tožilca izjemno pomembno, zato smo ustvarili vse pravne podlage, zakon je v državnem zboru. Imena smo posredovali na vlado, a se s tem še ni seznanila in posredovala imena," je v oddaji Studio City povedala ministrica.

To je po njenih besedah mogoče, ker vlada nima roka, v katerem se mora z imenovanji seznaniti, zato na nek način s tem ne krši ničesar. Po njenem mnenju pa osebne preference kogarkoli, tudi premiera, ne smejo vplivati na imenovanje tožilcev. "Lahko se pogovarjamo le o tem, ali so predpisi ustrezni, ne pa, kdo komu ugaja. Moje in želje koga drugega so tu irelevantne."

Ministrstvo za pravosodje že večkrat prosilo, da se ta točka uvrsti na dnevni red

Vlada ima sicer možnost zavrnitve imenovanja slovenskih tožilcev, a ne evropsko delegiranih. Kot je pojasnila, izbor tu naredi evropski javni tožilec, vlada pa se s tem samo seznani in nima pristojnosti odločanja. Generalni sekretar vlade na odločitev predsednika vlade uvršča točke na dnevni red.

Ministrstvo za pravosodje je večkrat prosilo, da se to uvrsti na dnevni red, je povedala Kozlovičeva, a očitno brez uspeha. Pri svojih predlogih bo ministrica vztrajala, a predlogov ne bo vezala na zaupnico. Na vprašanje, kaj, če bo pri svojem vztrajal tudi predsednik vlade in vlade ne bo želel uvrstiti na dnevni red, je v studiu nastala mučna tišina, ki jo je moral presekati voditelj.

Kozlovičeva ne vidi potrebe, da bi odstopila, saj je pred njo še veliko nalog, je dejala.

Vladavina prava podobno kot v drugih državah

Poročilo o vladavini prava v Sloveniji, ki ga je pripravila Evropska komisija, je po besedah Kozlovičeve pokazalo, da je pri nas mehanizem dober, so pa potrebne določene spremembe in korekcije, "kot v drugih državah". Te s strokovno skupino že naslavljajo, je zatrdila.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
  • leonardo 08:00 03.marec 2021.

    Janezek bo dobil spet cvek. S svojim zgledom je pritegnil sošolca, ki je mimogrede, malo napojen s hlapi in po malem zaudarja. Hja mislim, da Janezek le ne bo mogel pred učiteljski zbor, čeprav mu bo stal ob strani veliki ...prikaži več p. Simonnitti. Vseeno mislim, da ju je premalo v hlačah.Ja Janezek premalo te je v hlačah tudi za poseben oddelek.

  • .antihojsar 15:53 02.marec 2021.

    https://www.facebook.com/100007389911787/videos/2820923521497284/

  • fazan2021 15:25 02.marec 2021.

    Babji reptil se je usrala v gate