Slovenija
29098 ogledov

To je glede odpiranja lokalov in teras povedal Janez Janša

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Kdaj se bodo lokali lahko odprli vsaj za strežbo na terasah?

Današnja seja državnega zbora se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši, ki so povezana z obvladovanjem epidemije koronavirusa in blaženjem njenih posledic. 

Eno od vprašanj, ki ga je postavil predsednik SNS Zmago Jelinčič, se je nanašalo tudi na odpiranje gostinskih in namestitivenih obratov, podobno kot na sosednjem Hrvaškem, kjer so že odprli terase

Ljubljana Covid-19 Slovenija Janša zaradi novih sevov napovedal možnost popolnega zaprtja celotne države

"Ne poznam države v Evropi, ki bi imela podobno povprečno število okužb na dan kot mi in bi imela gostinske lokale odprte," je na vprašanje odgovoril Janša. "Je pa res, da je gostinstvo, hkrati s turistično branžo med najbolj prizadetimi. Velik delež pomoči gre tej panogi. Nihče ni brez pomoči, je pa seveda nekaj drugega, če lahko delaš in se razvijaš, kot da si odvisen od državne pomoči ter ne veš, koliko časa bo to še trajalo. To povsem razumemo. Glede na epidemiološko situacijo in pojav novih različic virusa je treba tehtati, kaj je prioriteta."

"Virus se ne širi sam, širi se s stiki. Omejevanje virusa pomeni omejevanje stikov, še posebej rizičnih. Po enem letu vemo, katere dejavnosti so bolj tvegane. Ko je treba tehtati med šolami in gostilnami, običajno pretehtajo šole." 

Janez Janša

Pojasnil je, da so računali, da bodo gostinske in turistične dejavnosti sproščali postopoma, najprej v najboljših regijah. "Računali smo, da bo obalno-kraška prva regija, kjer se bodo te dejavnosti lahko sprostile, žal pa danes gledamo njeno epidemiološko sliko, ki je štiri krat slabša kot v posavski regiji, ki je imela v drugem valu najslabšo sliko," je dejal Janša. "V Posavju so, očitno, potem ko so imeli hudo situacijo jeseni, vendarle začeli ravnati drugače. Od nas je odvisno, kdaj bodo terase in gostilne odprte. Ni pa tudi garancije, da bodo, potem ko jih bomo odprli, ostale odprte do konca leta."

vlada janez janša brdo seja vlade Covid-19 Zdravje Znano ime nove vodje vladne strokovne skupine

"Smo v stagnaciji"

Dodal je, da smo v stagnaciji, na izhodu iz drugega vala. "V Evropi so močno razširjene nove verzije virusa, ki je poleg tega, da je bolj kužna, bolj odporna na cepiva. Britanski sev je prisoten povsod po Evropi - poglejte, kaj se dogaja na Češkem," je povedal Janša. "Češka je danes aktivirala vojsko. Moramo biti pripravljeni tudi na tretji val. Od nas bo odvisno, kako hud bo."

Covid-19 v Ljubljani COVID-19 V SLO Slovenija Ta regija je nevarno blizu črne faze

Države, ki imajo odprte lokale in terase, imajo po besedah Janše število dnevnih okužb nižje od 200, na Hrvaškem celo pod 100. "To pomeni, da je virus redek in je tveganje ob sproščanju manjše," je dejal Janša. "Pri nas se število okužb dnevno giblje med 700 in 800, to pomeni, da je virus povsod, vsako sproščanje ga dodatno razširi. Češka je odprla gostinske dejavnosti ob novem letu in po novem letu, iz psiholoških razlogov. Danes imajo izredno stanje. Posledice - število hudo obolelih in umrlih, pride z zamikom. Naredimo vse, da bomo prišli v rumeno, takrat takrat bomo lahko sproščali terase lokalov. Prej bi bilo nerazumno tvegano, ne poznam epidemiologov, ki  bi to podprli."

Vlada RS Janez Poklukar Slovenija Potrjeno: V Sloveniji prisotna južnoafriška različica virusa

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 29
  • rd2dmk2 23:13 01.marec 2021.

    res mi ni j asno kaj vam tolk manjkajo oštarije . meni čist nič. kafe illy si doma sam skuham , pardon lažem, naredi mi ga mašina. tkole, kolk so oštarije zaprte, ste tolk pršparal da si tud vi jo ...prikaži večjo lahk omislite. pa še cigaro si lahk v miru privoščim zraven kave. vreme je toplo, sonce sije, žar je že zakurjen, pir je v hladilniku, meso je v paci, Yamaha je ogreta, Danijela pa že priporoča : kapučino in dupla loza...... res ne vem, kaj se prdušate. kdo pa sploh še šmirgla ukrepe in korono ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:40 01.marec 2021.

    Gostilne zaprte, dijake po nekajmesečnem zaprtju nujno v šole, za striženje psa se mora testirati lastnik in še in še enih nebuloz, namesto, da bi se počakalo, da se vidi kaj smo, če sploh kaj, pridelali med počitnicami. Potem pa ...prikaži več naj se na novo sprejema ukrepa oz opušča.

  • Marofar 21:26 01.marec 2021.

    Tisti k vreme v to sanje naj ostane doma ne hodit v službo ne v trgovino skratka nikamor bulte v tv in nehajte težit nam k ne verjamemo.