Zdravje > Aktualno
2150 ogledov

Študija: Najhujši primeri so povezani s štirimi stanji

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Raziskovalci ocenjujejo, da je skoraj dve tretjini (63,5%) hospitalizacij posledica štirih kroničnih bolezni in da hospitalizacije brez njih mogoče sploh ne bi bile potrebne.

Večina hospitalizacij zaradi covida-19 lahko pripišemo naslednjim že obstoječim bolezenskim stanjem - debelosti (30 odstotkov), hipertenziji (26 odstotkov), diabetesu (21 odstotkov) in srčnemu popuščanju (12 odstotkov), kaže nova študija.

Raziskovalci ocenjujejo, da je skoraj dve tretjini (63,5%) hospitalizacij posledica štirih kroničnih bolezni in da hospitalizacije brez njih mogoče sploh ne bi bile potrebne.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa
V študiji, objavljeni v reviji združenja ameriški kardiologov - Journal of American Heart Association (JAHA), so z matematično simulacijo ocenili število in delež nacionalnih hospitalizacij zaradi covida, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, če Američani ne bi trpeli zaradi štirih glavnih kardiometaboličnih stanj. Vsako stanje je bilo v drugih študijah močno povezano z večjim tveganjem za slabe rezultate pri okužbi. "Medtem ko bodo na novo odobrena cepiva proti covidu-19 časoma zmanjšala okužbe, nas čaka še dolga pot, da pridemo do te točke. Naše ugotovitve zahtevajo posege, da bi ugotovili, ali bo izboljšanje kardiometaboličnega zdravja zmanjšalo število hospitalizacij, obolevnosti in zdravstvenega varstva zaradi novega koronavirusa," je povedal glavni raziskovalec. 

Po njegovem mnenju, bi si morali pristojni v teh časih še bolj prizadevati za spodbujanje zdravega življenjskega sloga. S tem bi izboljšali splošno zdravje in zmanjšali tveganje za hudo obliko covida-19. Še posebej je poudaril pomen zdrave prehrane, saj slaba prehrana na splošno največ prispeva k boleznim.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 23:16 02.marec 2021.

    Precej slabo ste strokoven jezik prevedli v razumljivega. Bom jaz dal bolj razumljiv poudarek: to je študija iz ZDA, kjer je pol prebivalstva močno predebelega, pri nas še ni tako. A vseeno lahko prevedemo nasvete, da ne boste imeli zapletov ...prikaži več - takoj nehajte kaditi (SŽB, rak, KOPB), ne pijte sladkanih pijač (sladkorna, debelost, SŽB), zmanjšajte alko, gibljite se vsak dan in nehajte poslušat poročila in brat novice, ki vas bodo spravile ob pamet. Veliko sreče in ZDRAVJA!

Sorodne novice