Svet
36550 ogledov

Veliko sproščanje: 1. marca odpirajo terase lokalov

Lokal na hrvaški obali Profimedia
Predvidoma 1. marca bodo gostje že lahko spili kavo na terasah kavarn.

Nenadnega sproščanja si kljub vsemu ne želijo

1. marca bodo v Istri gostinci predvidoma že lahko odprli terase svojih lokalov in restavracij, če ne bo prišlo do poslabšanja epidemioloških razmer, poroča hrvaški Index. Vest je novinarjem v torek potrdil tudi Dino Kozlevac, vodja štaba civilne zaščite.

Pohvalil je sodelovanje z lokalno obrtno zbornico in gostinskim sektorjem od začetka epidemije, saj da so "vsi deležniki izrazili razumevanje za epidemiološke razmere in skrb za zdravje ljudi v Istri".

Po prvem marcu bodo nadaljevali pogovore o sprostitvi drugih ukrepov, a kot je dodal Kozlevac, si nenadnega sproščanja vseh ukrepov ne želijo, odločitve bodo raje sprejemali premišljeno, da ne pride do nenadnega poslabšanja epidemiološke slike.

Plenković nad napovedjo ogorčen

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki se danes mudi na obisku v splitsko-dalmatinski županiji, je nad napovedjo istrske civilne zaščite ogorčen. "Želja lokalnih štabov, da delajo v nasprotju s tem, kar prihaja z državnega nivoja, je čisto politikanstvo," je dejal. Obenem je spomnil, da lahko lokalni štabi civilne zaščite sprejmejo samo strožje ukrepe, kot veljajo na državni ravni, ne pa obratno. 

Plenkovića je zmotilo tudi priporočilo štaba civilne zaščite primorsko-goranske županije. Ta je izdal priporočilo, da se s cepivom proizvajalca AstraZeneca cepi le ljudi, stare do 65 let. Plenković je dejal, da je "ta izjava katastrofalna. Ne morejo lokalne oblasti govoriti nekaj, kar ne drži in kar zmede ljudi"

Oglasil se je tudi minister za notranje zadeve Davor Božinović. Opozoril je, da epidemija ni nekaj, na čemer bi merili moči pred lokalnimi volitvami. Na Hrvaškem bodo maja potekale lokalne volitve. 

V ponedeljek se v šolske klopi vračajo tudi srednješolci

V Istri se je sicer včeraj začel pouk tudi za učence višjih razredov osnovnih šol, srednješolci pa se v šolske klopi vračajo v ponedeljek. Šele zatem je v načrtu postopno odpiranje gostiln in športnih dvoran za rekreativno vadbo.

"Zelo blizu zelene faze smo, trenutno imamo incidenco 29 okuženih na 100.000 prebivalcev, vendar si ne delamo utvar, da bomo zeleno fazo dosegli zlahka, saj virus še vedno kroži v populaciji. A če bi lahko ohranili stanje tako, kot je, bi bilo zelo dobro," je zaključil.

Od včerajšnjega dne je sicer po celotni Hrvaški dovoljeno prodajanje pijače v kavarnah, a se ljudje v prostorih lokala in na terasah ne smejo zadrževati. Gostinci nad takšnimi pogoji za poslovanje niso najbolj navdušeni, poroča Index. Član združenja gostincev Dražen Biljan je danes v oddaji na HRT dejal, da kava za s seboj ne pomeni sprostitev ukrepov, temveč le izenačitev kavarn z drugimi obrati, kjer lahko kupci naročijo kavo za na pot. Poudaril je še, da so gostinski objekti varna mesta in da je večina gostincev ukrepe spoštovala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • AnzeSmolej 07:43 17.februar 2021.

    Nesposobni novinarjvi, šele sredi članka omenjate hrvate in potem moraš sam skapirati da SPLOH NI GOVORA O SLOVENIASTANU !!!!!!!!

  • Carbon 18:25 16.februar 2021.

    Sam da odpiramo vaso stran,da se vam stevci sucejo glede odprtja strani a ne novinarji???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:45 16.februar 2021.

    Se mi je zdelo prelepo, da bi bilo lahko v Sloveniji!