Slovenija
8315 ogledov

"Popolno odpiranje ob tako veliki prisotnosti virusa je tvegan eksperiment!"

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus
1/4
Profimedia
Fizik, filozof in znanstvenik Sašo Dolenc je izjemno skeptičen zaradi splošnega odpiranja šol za vse učence osnovnih šol.

"Se še komu zdi, da je polno odpiranje šol tudi za višje razrede ob tako veliki prisotnosti virusa v populaciji zelo tvegano in neodgovorno početje? Sploh, ker kot kaže otroci v razredih ne bodo nosili mask? In to ravno v trenutku, ko se pojavljajo nove, bistveno bolj nalezljive variante virusa," se v zapisu na družbenih omrežjih sprašuje Dolenc.

Sašo Dolenc | Avtor: Facebook Facebook
Poudarja, da je epidemiološka stroka že pred časom predlagala odpiranje šol do 5. razreda, kar je razumljivo, saj mlajši otroci težje delajo na daljavo. Za starejše otroke pa imamo po njegovem med popolno vrnitvijo v razrede in šolo od doma še veliko drugih vmesnih možnosti: "Zakaj jih ne uporabimo? Zakaj se ne zgledujemo po državah, ki takšne oblike šolanja že uspešno izvajajo? Zakaj za začetek ne uvedemo vračanja v šolo za starejše otroke recimo enkrat ali dvakrat na teden? Zakaj ne poskusimo hibridnega pristopa k izvajanju pouka? Probleme tistih otrok, ki imajo težave s šolo na daljavo, lahko rešujemo tudi drugače, kot da vse otroke vrnemo v šolo? Vsekakor je treba misliti tudi na socializacijo in psihološko stanje otrok, ki jim šola od doma ne ustreza ali celo škoduje, a ne na račun tega, da zanemarimo druge resne probleme in nevarnosti."

Nikakor ne drži, da imamo na voljo le dve možnosti – odprto/zaprto, vsi/nihče, vse/nič – je prepričan Dolenc. Boj z epidemijo mora biti po njegovem preudarno uvajanje ukrepov, ki so smiselni in preverjeno delujejo! Sedaj na osnovi mnogih študij že dobro vemo, da so ključni ukrepi: nošenje mask, delo od doma, medsebojna razdalja, higiena rok, zračenje, zaščita pri stiku z ljudmi izven lokalnega mehurčka in izogibanje zaprtim prostorom z več ljudmi.

Se še komu zdi, da je polno odpiranje šol tudi za višje razrede ob tako veliki prisotnosti virusa v populaciji zelo...

Posted by Sašo Dolenc on Saturday, February 13, 2021

"Zakaj takoj ne ukinemo nesmiselnih ukrepov, ki bolj ali manj samo jezijo ljudi, in raje res striktno ne izvajamo tistih ukrepov, ki dejansko delujejo," se sprašuje. Zares pomembni ukrepi, poleg striktnega nošenja mask, so: (1) polno nadomestilo dohodka za vse, ki morajo v izolacijo ali karanteno, (2) ponovna uvedba epidemiološkega sledenja in (3) zapoved dela od doma povsod, kjer narava dela to omogoča ter uvedba kazni za podjetja in druge organizacije, ki to pravilo kršijo.

šola koronavirus učenci umivanje rok | Avtor: Profimedia Profimedia

Po nekaterih šolah, ki so pri nas že odprte, stanje glede okužb med učitelji in učenci nikakor ni dobro. Da ne bi imeli enako slabega stanja čez nekaj tednov v večini šol, je po njegovi oceni nujno, da imajo starejši otroci tudi v razredih maske, če že morajo priti v šole! "Bistveno bolje bi sicer bilo, če bi tudi pri nas uvedli najprej hibridni sistem, po katerem bi se otroci za začetek vračali v razrede v manjših skupinah, enkrat ali dvakrat na teden, sicer pa bi delali od doma," je še prepričan.

"Popolno odpiranje šol tudi za višje razrede ob tako veliki prisotnosti virusa v populaciji je tvegan eksperiment. Sploh, ker kot kaže otroci v razredih ne bodo nosili mask. In to počnemo ravno v trenutku, ko se pojavljajo nove, bistveno bolj nalezljive variante virusa," zapis sklene Dolenc.

Komentarjev 16
  • JZekspert 02:39 15.februar 2021.

    Vse vabim na odprto debato o koroni, da vam dam vetra. Tole je resnična znanost o vseh južnoafriško-angleško-slovenskih mutacijah - vse to je totalen blef! Ne poslušajte več znanstvenih bleferjev! https://www.rosemaryfrei.ca/laying-out-the-evidence/ https://off-guardian.org/2021/02/08/the-shaky-science-behind-the-deadly-new-strains-of-sars-cov-2/

  • JZekspert 02:34 15.februar 2021.

    Dajmo še pogledat njegovo logiko: kar naenkrat ga strašijo vse te strašne mutacije virusa - mimogrede same nepotrjene špekulacije. Ne vpraša se, kako da ima Slovenija z najdaljšim zaprtjem šol- skoraj najslabše rezultate? Če ukrepi ne delujejo, jih bomo podaljšali, ...prikaži več jih bomo zaostrili? To je vrhunska logika... Ko se bo narod zavedel celotne globine te prevare, se bo nekaterim zelo slabo pisalo, to si zapomnite...

  • JZekspert 02:30 15.februar 2021.

    Dajmo najprej pogledat, kdo je ta ekspert filozof Dolenc, ki takole hoče prav namerno uničiti mlade. 1.vprašanje: ima korist od tega? Da, dobiva sredstva za svojo stran 'promocije znanosti', kar naenkrat dobi intervjuje povsod. 2. Ali se spozna na to ...prikaži več temo? Ne, nima ne izobrazbe, ne znanja. Podoben primer kot Sledilnik, ko popolni amaterji, medicinski analfabeti učijo vse druge. 3. Imamo kak dokaz za njegovo nepoštenost? Da - na svoji strani Kvarkadabra cenzurira kritike, tako kot vsi, razen Z24!