Svet
571 ogledov

Hrvati se dogovarjajo za cepljenje s Sputnikom

Covid-19 na Hrvaškem Profimedia
Na Hrvaškem so rahlo sprostili omejitvene ukrepe.

Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja lahko od danes vsi hrvaški gostinci prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja. 

Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko od danes to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn.

Vstop v gostinske lokale ni dovoljen

Vstop gostov v gostinske lokale sicer ni dovoljen, temveč je treba hrano in pijačo prodajati prek okenca. Lastniki ne smejo spodbujati zbiranja pred lokali s predvajanjem glasbe ali z uporabo grelnikov na terasah, ki ostajajo zaprte. V čakalnih vrstah pred lokali je treba nositi zaščitno masko in spoštovati dvometrsko medsebojno razdaljo.

Covid-19 na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri gostinci so dejali, da jim omogočanje omejenega dela ne zadostuje, da bi odprli svoje lokale. Menijo, da je treba dovoliti tudi obratovanje teras. Mnogi so komaj dočakali, da lahko delajo, ne glede na to, da lahko prodajajo samo hrano in pijačo za s seboj.

Prodaja jutranje kave je krepko pod povprečjem

Po poročanjih hrvaških medijev v središču Zagreba ni gneče pred gostinskimi lokali, prodaja jutranje kave pa je krepko pod povprečjem iz časa pred zaprtjem lokalov konec novembra lani.

Covid-19 na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

Od danes je znova mogoče uporabljati telovadnice, v katerih so omejili število uporabnikov. Treba je zagotoviti najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na uporabnika in se izogibati fizičnih stikov. Uporaba slačilnic in kopalnic v okviru telovadnic ni dovoljena. Obvezne so lastne brisače in blazine za vadbo. Med vhodom in izhodom v telovadnico je obvezna zaščitna maska. Če telovadnica nima prezračevalnega sistema, je treba prostor prezračevati vsakih deset minut.

Delo nadaljujejo šole jezikov

Svoje delo lahko nadaljujejo tudi šole tujih jezikov, v katerih bodo prav tako morali omejiti število učencev. Med njimi je treba ob uporabi zaščitnih mask zagotoviti dvometrsko razdaljo. Znova se odpirajo otroške igralnice in delavnice, ki morajo zagotoviti najmanj sedem kvadratnih metrov prostora na otroka.

V vseh hrvaških županijah razen v primorsko-goranski in istrski so danes odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice. V stavnicah veljajo podobni ukrepi kot v trgovinah, kar pomeni tudi omejitev števila uporabnikov, ki so istočasno v stavnici. Za posameznega obiskovalca igralnih salonov je treba zagotoviti sedem kvadratnih metrov prostora. Lastniki ne bodo smeli odpreti gostinskega dela lokalov.

Covid-19 na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška vlada je potrdila, da bo kljub rahljanju ukrepov do konca meseca nakazala po 4000 kun (534 evrov) nadomestila za delavce v dejavnostih, ki so jim z današnjim dnem omogočili omejeno delo. Država bo plačala tudi vse prispevke zaposlenih.

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili le 68 okužb

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 2134 testih potrdili 68 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 21 bolnikov s covidom-19, so medtem objavili na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Danes objavljeno število na novo okuženih je nekoliko nižje kot prejšnji ponedeljek, ko so potrdili 71 okužb z novim koronavirusom, Ponedeljek pred tem so potrdili 94 okužb, je povedal vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Bernard Kaić. Dodal je, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 127.

Na Hrvaškem sta po uradnih podatkih trenutno 2002 aktivna primera okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 951 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 86 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 11.700 državljanov. Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 237.725 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5339 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 230.384 obolelih. Doslej so testirali 1.268.323 državljanov.

Cepili dobrih 50 tisoč ljudi

Proti covidu-19 so doslej cepili 67.825 ljudi. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 52.778 državljanov. Na Hrvaškem do konca februarja pričakujejo več kot 200.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Če bo vse po načrtih, bo v naslednjih dveh tednih na Hrvaško prišlo približno 50.000 odmerkov cepiva več, kot so jih dobili prejšnji mesec in pol, je dejal Kaić. Kot je napovedal, naj bi do konca marca prejeli še 400.000 odmerkov cepiva.

Covid-19 na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnjim obiskom v Dubrovniku novinarjem dejal, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V. Potrdil je, da hrvaška vlada skupaj s hrvaško agencijo za zdravila (Halmed) obravnava pravne možnosti, da bi rusko cepivo dobili v skladu s pravnim redom EU ter na ta način zadovoljili del hrvaških potreb po cepivu proti covidu-19. Ko bo uporabo Sputnika V odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), bo možno na Hrvaškem uporabljati tudi rusko cepivo, je še povedal Plenković.

Dobava cepiva v dveh tednih

Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Zagrebu Matvej Sidorov je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da je običajni rok za dobavo ruskega cepiva drugim državam dva tedna. Ni želel razkriti podrobnosti srečanja med Plenkovićem in ruskim veleposlanikom v Zagrebu Andrejem Nesterenkom, ki naj bi se pogovarjala tudi o podrobnostih morebitnih dobav ruskega cepiva Hrvaški.

Covid-19 na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 11:09 18.februar 2021.

    Hrvati so se odločili za Putina? Neverjetno, a ko se gre za njihovo rit je očitno, da tudi sami ne verjamejo lovkam žido-amerikanizma oz. pfizerju in astrazeneci. Prvo pljuvajo po Rusiji, sedaj bi pa želeli rusko cepivo. Tem hrčkom privoščim ...prikaži več Pfizer, naj pojejo drek, ki so ga kuhali okoli s svojo politiko.