Zdravje > Aktualno
5463 ogledov

Znano ime nove vodje vladne strokovne skupine

vlada janez janša brdo seja vlade Vlada RS
Nova sestava strokovne skupine za covid-19.

Po informacijah TV Slovenija je nova vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Nadomestila je Bojano Beović, ki je prevzela vodenje Zdravniške zbornice Slovenije.

Mateja Logar, infektologinja | Avtor: Tina Roš Mateja Logar, infektologinja Tina Roš
Po informacijah portala Necenzurirano pa se v svetovalno skupino vrača tudi prvi epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

V svetovalni skupini naj bi sodelovali še Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek (Zdravstveni dom Ljubljana), Nina Gorišek Miksić, predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor, Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Milan Krek, direktor NIJZ, Matjaž Jereb, vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana in Lucija Mak Uhan (NIJZ), nekdanja predstavnica za stike z javnostmi v UKC Ljubljana, poroča Necenzurirano.

V skupini pa naj ne bi več sodeloval Marko Bitenc, ki velja za enega najbolj vplivnih zasebnih zdravnikov v Sloveniji, prav tako ne bo epidemiologinje Irene Grmek Košnik s kranjske enote NIJZ. direktorja Klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleša Rozmana in predstojnice klinike za infekcijske bolezni na UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

V nedeljo so v Sloveniji ob 1451 PCR testih potrdili 243 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 16,7 odstotka, je objavila vlada.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 543 covidnih bolnikov, 91 na oddelkih intenzivne nege. V domačo oskrbo so odpustili 16 oseb, 11 jih je umrlo. Sedemdnevno povprečje okužb je 768.

Notranji minister Aleš Hojs je danes v državnem zboru napovedal, da bi lahko že v tem tednu v okviru prizadevanj za zajezitev okužb z novim koronavirusom prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji. Kot je še dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, bo odločitev o tem sprejela vlada. Kdaj točno naj bi to bilo, ni navedel.

Na NIJZ so za STA pojasnili, da bodo v tem tednu razdelili 10.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne starejšim od 75 let, medtem ko so za to starostno skupino prejeli naročil za 15.500 odmerkov. NIJZ je danes tudi pozval cepilne centre, naj naročijo cepivo AstraZenece, saj je ostalo še 15.000 nerazporejenega cepiva.

Premier Janez Janša je na seji DZ pojasnil, da se zaradi novih različic koronavirusa, ki so bile odkrite tudi pri nas, postavlja dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali za krajši čas zaustaviti javno življenje. Obenem pa je pojasnil tudi, da iščejo možnosti za obiskovanje šole za tiste dijake, ki se še vedno šolajo na daljavo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • JZekspert 23:29 01.marec 2021.

    Na trdo bo šlo in ne bo brez krvi - protest je nujen, mudi se! Kajti - vodja vladne skupine bi lahko bil tudi klovn Bozo, ne bi bilo nobene razlike. Nič manj kredibilen ne bi bil. Sicer pa, kot ...prikaži več sem že pisal: 90% normalno inteligentnih ljudi ne verjame v ''uradne'' nesmisle in logična protislovja (ignorirajte očitne plačance), pepčkov že zmanjkuje , manj kot 1% pa je pripravljenih to povedati in kaj za to narediti, Krivi smo sami, enostavno nismo dovolj dosledni in odločni. Kalvarija gre dalje!

  • fazan2021 19:35 01.marec 2021.

    Pa kje ste liderji novih strank, s polno obljub, da ne organizirate vse slovenske vstaje? Brez organizacije ne bo nič. A samo čakate na udobnih foteljčkih na volitve in na pogačo? Ne, ne bo šlo. Kdor želi vladati, si bo ...prikaži več moral to zaslužiti, pa tudi s krvjo, če bo potrebno. Svoboda je včasih zelo draga. Torej? Liderji? Haloooo???? Mi čakamo in smo pripravljeni.