Slovenija
7214 ogledov

Janša v Bruselj poslal pismo, prosi, naj se uvede nadzor nad Slovenijo

Janez Janša Epa
Predsednik vlade v pismu predsednici Evropske komisije predlaga obisk delovne skupine, ki naj bi se prepričala o stanju demokracije, vladavini prava, nedvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas.

Premier Janez Janša je v pismu izpostavil, da je podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová nedavno ponovila obtožbe v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji. "Te obtožbe so sedile več podobnim izjavam tiskovnih predstavnikov Evropske komisije, ki so ob različnih priložnostih brez karkšnih koli dokazov, zgolj na podlagi posamičnih medijskih objav postavljali pod vprašaj svobodo medijev, vladavino prava, neovisnost pravosodja in stanje demokracije v Sloveniji nasploh," je pri tem zapisal Janša. 

Poudaril je, da je bilo podobno tik pred letom 2008, ko je naša država prvič predsedovala Svetu Eu. S 1. julijem letos predsedovanje znova prevzema. Takrat, piše Janša, je po vsej Evropi krožilo pismo s podpisi 571 novinarjev in urednikov iz Slovenije. "V pismu so dobesedno zapisali, da predstavlja prihajajoče slovensko predsedstvo veliko grožnjo za celotno unijo. Tudi takrat so številni evropski mediji povzemali takšne absurdne obtožbe kot objektivno poročanje in jih nenehno ponavljali. Naše prvo predsedovanje EU se ni izkazalo za 'veliko grožnjo uniji'; namesto tegea je bilo naše predano delo v skupno korist vseh držav članic EU ključnega pomena za uspeh našega predsedovanja," je izpostavil premier. 

Dodal je, da se pred drugim predsedovanjem Slovenije vrstijo podobni poskusi in da pri njih sodelujejo tudi nekateri uradniki EU institucij. Izpostavil je, da se Slovenija kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU. "Ne želimo pa, da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji." 

Janša v pismu predlaga delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov Evropske komisije, da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavini prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas. "Če bi se vam zdelo primerno, pa lahko ta skupina vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta," pismo sklene Janša. 

Janez Janša Slovenija Janša razjezil muslimane, pristal celo v turških časopisih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • Syncmaster 07:03 27.februar 2021.

    O stanju demokracije, vladavini prava, nedvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas. In to pravi pravnomočno obsojen tip ki fura slovenijo pa večjega absurda še nisem videl. V vrtcu nemorš delat brez potrdila o nekaznovanosti. A celo državo ...prikaži več pa lahko furaš brez tega potrdila. Bolano res tip se dela norca totalno iz vseh državljanov slo.

  • si_rob 18:53 26.februar 2021.

    Malo je dobrih raziskovalnih novinarjev. Ti so posod po svetu v nevarnosti pred državo, oligarhi in pokvarjenimi politiki. Med te ne sodi Nora 24ur.

  • si_rob 18:36 26.februar 2021.

    Ne čujem dobro!?