Tako so ankete javnega mnenja zgrešile pred zadnjimi volitvami

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ankete javnega mnenja so pomemben element odločanja volilcev za katero stranko bodo glasovali. Bolj kot so rezultati izenačeni, večji vpliv imajo.
Oglej si celoten članek

Mesec dni predzadnjimi parlamentarnimi volitvami, ki so bile 3. junija 2018, so javnomnenjske ankete kazale na zmago SDS, ki sta ji sledila LMŠ in SD.

Vse do zadnjega meseca na vrhu anket LMŠ

SDS se je na vrh lestvice povzpela prvič po januarju 2018, vse do zadnjega meseca je namreč na vrhu anket prevladovala LMŠ. Mesec dni pred volitvami je tako kazalo, da bo SDS dobila med 16 in 17 odstotki glasov, LMŠ pa med 10 in 15 odstotki glasov, neodločenih volivcev je bilo 27 odstotkov. Na volitvah je Janševa SDS dobila 24,96 odstotkov glasov, Šarčeva LMŠ pa 12,66 odstotka. 

Izenačen rezultat, več možnosti za taktično glasovanje

 Ankete so tako pravilno nakazale vrstni red na volitvah, "zmotile" pa so se pri odstotku, ki ga je na koncu dobila Janševa SDS. Mesec dni pred letošnjimi volitvami, ki bodo 24. aprila, ankete kažejo na okoli 20 odstotkov neodločenih ter minimalno razliko med glavnima favoritoma, predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom in predsednikom SDS Janezom Janšo. Oba bi prejela več kot 20 odstotkov glasov. Bolj, kot sta vodilna kandidata izenačena, večja je možnost za tako imenovano taktično glasovanje, ko se volivci glasujejo za tisto stranko, ki lahko prepreči, da oblast prevzame kandidat, ki ga ne odobravajo, razlagajo analitiki. 

Hkrati izenačen rezultat napoveduje tudi večjo udeležbo na volitvah. V primeru, ko ankete kažejo na prepričljivo vodstvo nekega kandidata, volivci tega kandidata, ker so že prepričani o njegovi zmagi, ostanejo doma. To je eden od razlogov, da ankete javnega mnenja pred volitvami kažejo zmotne rezultate.

"Taktično glasovanje je pojav, pri katerem volivec glasuje za izbiro, ki ni njegova prva oziroma najbolj priljubljena izbira, z namenom, da vpliva na rezultat volitev, razlogi za to pa so lahko različni," Andraž Zorko, Valicon.

Levica dobila precej več kot so kazale ankete

SD, ki jo je med zadnjimi parlamentarnimi volitvami vodil še Dejan Židan, so ankete javnega mnenja mesec dni pred volitvami kazale 10 do 12-odstotno podporo, na volitvah je dobila 9,92-odstotno podporo.

Levica je v zadnjem mesecu pred volitvami 2018 pridobivala, medtem, ko ji je aprila kazalo na manj kot pet odstotkov, je mesec dni pred volitvami kazalo na na 5 do 6,5-odstotno podporo, na volitvah se je za Levico odločilo 9,29 odstotka volivcev. Levico pa je kljub slabšim napovedim iz anket prehitela SMC, za katero je glasovalo 9,75 odstotka volivcev. Mesec dni pred volitvami so ankete javnega mnenja SMC kazale na podporo 5 do 6 odstotkov volivcev. 

SAB mesec dni pred volitvami 2018 pod parlamentarnim pragom

NSi je mesec dni pred volitvami podpora padla na 5,7 odstotka vprašanih, na volitvah je dobila 7,13 odstotka glasov. Stranka Alenke Bratušek je bila mesec dni pred volitvami s tremi odstotki na meji preboja, nekatere ankete so ji kazale zgolj 1 odstotek podpore, vendar je stranka na volitvah prejela 5,12 odstotka glasov. 

Anketa javnega mnenja prikazuje trenutno stanje duha javnosti in ne more napovedati prihodnosti, torej rezultatov volitev, poudarjajo analitiki. 

DeSUS in SNS presenetila

Večjo podporo, kot so ji nakazovale ankete javnega mnenja, je dobila tudi stranka DeSUS, ki jo je takrar vodil Karl Erjavec. Ankete so DeSUS kazale na 3 do 4-odstotno podporo, na volitvah je dobila 4,91 odstotka. Ankete javnega mnenja mesec dni pred zadnjimi volitvami niso kazale na možnost uvrstitve Jelinčičeve SNS v parlament, torej za dosego 3-odstotne podpore, vendar je na volitvah prejela 4,20 odstotkov podpore volivcev in tako gladko prestopila parlamentarni prag. 

Janši trikrat kazalo na zmago, trikrat izgubil

Bolj, kot pred volitvami 2018, so predvolilne ankete zgrešile na parlamentarnih volitvah v letih 2008, 2011 in 2014, ko so napovedovale zmago SDS z Janezom Janšo na čelu, na volitvah pa so nato slavili Borut Pahor SD, Zoran Janković PS in Miro Cerar SMC. Zmago Janše so ankete napovedovale še manj kot tri tedne pred volitvami, v vseh treh primerih pa je prišlo do taktičnega glasovanja. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 19:41 2. April 2022.

    Tako kot za sedanje volitve ustvarjajo javno mnenje po nalogu globoke države s Kučanom na čelu. Presodili so, da so …

  • 11:19 2. April 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 15:48 1. April 2022.

    Ne glejte teh neumnih in netočnih anket, odločite se sami, brez vpliva drugih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.