Takšnega pomanjkanja že leta ni bilo

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
V zadnjih petnajstih letih niso beležili takega pomanjkanja na trgu delovne sile kot zdaj.
Oglej si celoten članek

Slovenski delodajalci so previdno optimistični, ko podajajo napovedi o zaposlovanju za tretje četrtletje letošnjega leta, je pokazala globalna raziskava napovedi zaposlovanja, ki jo je opravil ManpowerGroup. Neto zaposlovanje naj bi tako znašalo 9 odstotkov, kar je enako kot v drugem četrtletju, a za 19 odstotkov več kot v istem obdobju lani. 

Štirinajst odstotkov delodajalcev napoveduje zaposlovanje, en odstotek delodajalcev napoveduje odpuščanje, 78 odstotkov jih napoveduje stabilno zaposlovanje, medtem ko jih je 7 odstotkov neodločenih. Največ bodo zaposlovali v gradbeni panogi (+21 %), sledijo proizvodnja (+15 %), poslovne in finančne storitve (+10 %), trgovina (+12 %). Največ naj bi zaposlovali v osrednjeslovenski regiji, najmanj optimistične pa so napovedi za jugovzhodno regijo. 

Izzivi z iskanjem novih zaposlenih

Po podatkih, ki jih je predstavil ManpowerGroup, takšnega pomanjkanja talentov v zadnjih petnajstih letih nismo beležili. Zaradi digitalizacije in tehnološkega napredka kadri potrebujejo ustrezne tehnične in mehke veščine, kar se odraža v velikem pomanjkanju ustreznih kadrov. Kar 80 odstotkov zaposlovalcev poroča o izzivih z iskanjem novih zaposlenih. V primerjavi z lanskim letom je to kar 17 odstotkov več, če primerjamo z letom 2019, pa to pomeni že 40 odstotkov več zaposlovalcev, ki s težavo najdejo ustrezen kader. 

Največje izzive z iskanjem kadrov imajo velika podjetja z več kot 250 zaposlenimi (87 %), sledijo manjša podjetja z 10 do 49 zaposlenimi (83 %) in srednja podjejta s 50 do 250 zaposlenimi (81 %) ter mikro podjetja z 10 zaposlenimi (60 %). Najhuje je na področju logistike/operative, proizvodnje, dela s podatki/informacijske tehnologije ter na področju prodaje in marketinga. 

ManpowerGroup je globalno raziskavo napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje izvedel v 43 državah med 45.000 delodajalci. Udeležencem so zastavili vprašanje: "Kakšna je napoved zaposlovanja za vaše podjetje/enoto v naslednjih treh mesecih v primerjavi s tekočim četrtletjem?"
Delodajalci napovedujejo okrepljeno zaposlovanje od julija do septembra v 42 od 43 držav in teritorijev, medtem ko sprememb v zaposlovanju ne napovedujejo v eni od držav. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.