Slovenija
404 ogledov

Takšnega pomanjkanja že leta ni bilo

moški, pisarna, utrujenost Profimedias
V zadnjih petnajstih letih niso beležili takega pomanjkanja na trgu delovne sile kot zdaj.

Slovenski delodajalci so previdno optimistični, ko podajajo napovedi o zaposlovanju za tretje četrtletje letošnjega leta, je pokazala globalna raziskava napovedi zaposlovanja, ki jo je opravil ManpowerGroup. Neto zaposlovanje naj bi tako znašalo 9 odstotkov, kar je enako kot v drugem četrtletju, a za 19 odstotkov več kot v istem obdobju lani. 

Štirinajst odstotkov delodajalcev napoveduje zaposlovanje, en odstotek delodajalcev napoveduje odpuščanje, 78 odstotkov jih napoveduje stabilno zaposlovanje, medtem ko jih je 7 odstotkov neodločenih. Največ bodo zaposlovali v gradbeni panogi (+21 %), sledijo proizvodnja (+15 %), poslovne in finančne storitve (+10 %), trgovina (+12 %). Največ naj bi zaposlovali v osrednjeslovenski regiji, najmanj optimistične pa so napovedi za jugovzhodno regijo. 

Izzivi z iskanjem novih zaposlenih

Po podatkih, ki jih je predstavil ManpowerGroup, takšnega pomanjkanja talentov v zadnjih petnajstih letih nismo beležili. Zaradi digitalizacije in tehnološkega napredka kadri potrebujejo ustrezne tehnične in mehke veščine, kar se odraža v velikem pomanjkanju ustreznih kadrov. Kar 80 odstotkov zaposlovalcev poroča o izzivih z iskanjem novih zaposlenih. V primerjavi z lanskim letom je to kar 17 odstotkov več, če primerjamo z letom 2019, pa to pomeni že 40 odstotkov več zaposlovalcev, ki s težavo najdejo ustrezen kader. 

Največje izzive z iskanjem kadrov imajo velika podjetja z več kot 250 zaposlenimi (87 %), sledijo manjša podjetja z 10 do 49 zaposlenimi (83 %) in srednja podjejta s 50 do 250 zaposlenimi (81 %) ter mikro podjetja z 10 zaposlenimi (60 %). Najhuje je na področju logistike/operative, proizvodnje, dela s podatki/informacijske tehnologije ter na področju prodaje in marketinga. 

ManpowerGroup je globalno raziskavo napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje izvedel v 43 državah med 45.000 delodajalci. Udeležencem so zastavili vprašanje: "Kakšna je napoved zaposlovanja za vaše podjetje/enoto v naslednjih treh mesecih v primerjavi s tekočim četrtletjem?"
Delodajalci napovedujejo okrepljeno zaposlovanje od julija do septembra v 42 od 43 držav in teritorijev, medtem ko sprememb v zaposlovanju ne napovedujejo v eni od držav. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.