Takšni naj bi bili novi turistični boni

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nov interventni zakon bo predvidoma prinesel tudi nove turistične bone, ki bodo imeli razširjeno možnost koriščenja.
Oglej si celoten članek

Državni sekretar pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je na novinarski konferenci ob odpiranju slovenskega turizma izpostavil, da je gostinsko-turistični sektor bil eden izmed najbolj prizadetih zaradi epidemije. Pri tem je opozoril na nekatere deležnike, ki so prav tako utrpeli veliko škode poleg gostincev in ponudnikov namestitev: to so dobavitelji, prevozniki, kmetje, organizatorji srečanj in dogodkov, s katerimi po besedah Zajca potekajo pogovori. Ocenil je, da bo sektor potreboval 3 do 5 let za popolno okrevanje.

Glede PCT pogoji in varnostnih ukrepov je pojasnil, da še vedno velja odlok, s katerim je v nastanitvenih objektih z več kot 60 sobami dovoljena do 50 odstotna zasedenost, v manjših objektih pa je dovoljena zasedenost 30 sob. Kampi so lahko 70 odstotno zasedeni, sejemska dejavnost je ponovno dovoljena. ''PCT pogoji bodo še nekaj časa naša realnost,'' je ugotovil.

Predlog novih turističnih bonov – tudi za nove sektorje

Največ turističnih bonov je bilo porabljenih v obalno-kraški in gorenjski regiji. Do včerajšnjega dne je bilo izkoriščenih nekaj več kot 924 000 bonov v vrednosti 357 milijonov. Vrednost kuponov je podaljšana do konca leta, prav tako je njihovo koriščenje v delih še mogoče, je dejal Zajc.

Pojasnil je tudi, da zaključujejo z medresorskim usklajevanjem za interventni zakon za pomoč sektorju. ''Več podrobnosti bo znanih v prihodnjem tednu, zakon pa bomo poslali tudi na Ekonomsko-socialni svet,'' je še povedal državni sekretar, ki detajlov glede predlogov ni razkril.

Kljub vsemu pa je izdal, da zakon vsebuje tudi predlog o novih turističnih bonih, ki ga je predlagalo ministrstvo za gospodarstvo: ''predlog usklajujemo tudi izvedbeno, možnost koriščenja bo nekoliko razširjena,'' je pojasnil in dodal, da se bodo boni razširili tudi na uveljavljanje pri ''tistih, ki so utrpeli škodo in so navezani na stanje v turizmu – v sektorju kulture, športa in rekreacije.'' Stari boni torej ostanejo v veljavi kot do sedaj glede zneska in možnosti koriščenja. ''Pri novih bonih bodo upravičenci enaki – torej vsi, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji,'' je izpostavil Zajc in napovedal, da bodo predvidoma izdani v manjši vrednosti kot lanskoletni.

Ker je epidemija razglašena najmanj do sredine junija, po številkah pa smo že dosegli zeleno fazo, je Zajc pojasnil, da bodo prihodnji teden pretresali tudi ukrepe glede nastanitev in zahtev v gostinskih obratih, ki bi se lahko nekoliko sprostili.

Slovenija Turizem se odpira: Ob ponovnem začetku ponujajo velikanske popuste

Brez enega primera okužbe

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, je pozdravil dosedanje ukrepe pomoči sektorju, saj brez njih po njihovih ocenah ne bi preživelo niti 50 % ponudnikov. Izrazil je pričakovanje, da bodo do sredine junija vsa zdravilišča in terme odprti: ''s prehodom v zeleno fazo upamo, da se bodo ukrepi bistveno sprostili.'' Navdušenje gostov je izjemno, je še dodal in pojasnil, da se povečan interes kaže skozi številne klice in maile.

''Prav zaradi upoštevanja vseh standardov nismo zabeležili nobenega primera ne med gosti ne med zaposlenimi – to velja tako za bazene, wellnesse, poslovna srečanja, nastanitve… kar pomeni, da to niso mesta virov okužb,'' je še poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:31 27. Maj 2021.

    gonte se v p.m zv tem sranjem nočem od te lopovske vlade laznive represivne nič

  • MK
    11:56 27. Maj 2021.

    Iztok Altbauer ti si fuknjen. Kdo pa bo tebe obvestil, če je zbolel 4 dni za tem, ko je bil …

  • 11:46 27. Maj 2021.

    Nehajte z boni! Vlada ničesar ne daje, ampak dejansko jemlje iz naših žepov oz se zadolžuje v našem imenu! Vzdržne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.