Popotnik
13335 ogledov

Turizem se odpira: Ob ponovnem začetku ponujajo velikanske popuste

spa Profimedia
S sproščanjem ukrepov so misli na sprostitev obšle že marsikaterega Slovenca. Pripravili smo vpogled v obratovanje več term in wellness centrov v Sloveniji.

V termah in wellness centrih se aktivno pripravljajo na prihajajočo poletno sezono. Vmesni čas je večina izkoristila za obnove in nadgradnjo programov, zdraviliška dejavnost pa je še vedno potekala. Povpraševanje po oddihu med poletnimi počitnicami je že zdaj v vseh kapacitetah veliko, večinoma pa gre za slovenske goste.

Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami je že od ponedeljka dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej zgolj do 30. Številne večje turistične družbe kljub omilitvi ukrepov svojih objektov še niso odprle, saj se številnim to finančno še ne izplača, predvsem v termalnem turizmu pa težavo predstavlja prilagoditev bazenov in savn na epidemiološke pogoje.

spa | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz Term Čatež, enem izmed največjih turističnih podjetij, so sporočili, da so hoteli odprti, a to velja za poslovne goste, za namene zdravstva, za individualne goste pa to velja s 50% zasedenostjo sob.

V Čatežu se odpirajo mobilne hiške, apartmaji ter kamp z enakimi omejitvami. V soboto se delno, torej le z izbranimi bazeni, odpirata tudi poletna in zimska Termalna riviera, vendar le izključno za goste term. Zunanji obiskovalci, ki bi se želeli za nekaj ur sprostiti v bazenih, bodo morali še počakati na ugodnejše epidemiološke razmere.

 

 

Rezervacije se že sprejemajo. ''Beležimo povpraševanje predvsem za poletne mesece, gosti pa so v veliki večini iz Slovenije,'' so situacijo opisali v Termah Čatež. Ob tem so izrazili upanje, da bo poletje omogočalo lažje prehajanje meja, ki bi pripomoglo k odpiranju turizma. Pogoji poslovanja so enaki kot lanskoletni, ki so že bili prilagojeni epidemični situaciji. Gostje lahko tako rezervacijo opravijo brez avansa, na voljo pa so tudi brezplačne odpovedi rezervacije.

''Da bi čim prej še bolj izboljšali epidemiološko sliko, smo v sodelovanju z lokalnim zdravstvenim domom aktivno pristopili tudi k možnosti cepljenja za zaposlene kot prednostne strukture delavcev v turizmu in gostinstvu,'' so še pojasnili iz Term Čatež in poudarili, da so pripravljeni na t.i. varni turizem.

Kdaj bodo na vrsto prišli tudi tisti, ki bi želeli krajšo sprostitev v rivieri brez nočitve, ni mogoče predvideti: ''Tudi mi nimamo več informacij o tem, kdaj bo omogočen vstop dnevnim obiskovalcem.'' 

PCT pogoji: V nastanitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali s testom HAG, ki pa ne sme biti starejši od 48 ur, oziroma so cepljene zoper COVID-19 ali so ga že prebolele. Brez opravljenega testa lahko bivajo osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. V zgoraj naštete omejitve pa se ne štejejo poslovni gostje in osebe na zdraviliškem zdravljenju.

V Termah Dobrna je ves čas epidemije izvajalo dejavnost zdraviliškega zdravljenja, z omilitvijo ukrepov pa so pričeli tudi z namestitvijo tudi turističnih gostov. ''Čas omejenega delovanja smo koristno porabili za pridobitev novosti, kot sta nov Boutique Hotel Dobrna in prenovljena Vila Higiea. Prenovili smo tudi celotno ponudbo storitev ter izoblikovali nove programe zdravljenja,'' so sporočili iz Term Dobrna. Prav tako končujejo z gradnjo nadstandardnih apartmajev, ki bodo v ponudbi za prve goste predvidoma po 1. juniju.

Za zunanje obiskovalce pa še vedno omejeno delujejo termalni bazeni in ponudba savn. Klasični turistični programi namestitve tako v smislu cen ostajajo v veliki meri nespremenjeni.

V času drugega vala epidemije je v Termah Dobrna v veliki meri ostalo število zaposlenih enako. ''Danes se že lahko pohvalimo, da smo že v fazi zaposlovanja dodatnega kadra na področju gostinstva, vzdrževanja in čiščenja,'' so še dodali.

Tudi v zeleni fazi, ki naj bi jo predvidoma dosegli v začetku junija, bodo pogoji testiranja predvidoma ostali, četudi precej omejujejo prihode gostov v nastanitve in gostinske lokale.

mestni utrip Zdravje Tudi v zeleni fazi ostaja pogoj PCT

V Thermani Laško ves čas neprekinjeno deluje zdraviliška dejavnost. ''V tem trenutku je še zaprt kompleks Thermana Park, za katerega načrtujemo, da ga bomo v celoti odprli 7. junija, hkrati pa upamo, da bo do takrat sproščeno tudi kopanje v termalnih bazenih za dnevne obiskovalce. Želimo si, da bi v kratkem dobili zeleno luč tudi za sprejemanje dnevnih gostov v termalnih bazenih, ki močno povprašujejo po naših storitvah,'' je pojasnila Mojca Leskovar, predsednica uprave Thermane d.d.

Cenovna politika ostaja enaka, a se v Thermani pripravljajo na ponovno odprtje s ponudbo določenih ugodnosti, bodisi kot popust bodisi kot dodatno obogatene pakete bivanja z drobnimi presenečenji za goste. Računajo predvsem na slovenske goste, ki že precej povprašujejo po rezervacijah in hkrati upajo, da bodo tudi tuji gostje lahko prišli v večjem številu že kmalu.

V zvezi z zahtevami po testiranju pojasnjujejo, da so prav tako kot ostali zaskrbljeni, da bi marsikoga lahko prav ti odvrnili od dopustovanja, kljub temu da je v Thermani možno odpovedati oziroma prestaviti rezervacijo, če gost pred prihodom zboli. V zvezi s PCT pogoji dodajajo, da ''nekatere države že omenjajo prost prehod brez pogojevanja PTC dokazil. Tak primer smo zasledili pri Španiji, ki tak prehod meja v bližnji prihodnosti omenja za državljane Velike Britanije.''

Nestabilne razmere bodo ostale težavne ne zgolj za podjetja, temveč tudi za zaposlene. Nekateri izmed njih so še vedno primorani čakati na delo. ''Tudi z vidika delovne kondicije so tako dolge odsotnosti z dela, kot smo jim priča sedaj, nepriporočljive,'' so še dodali.

V Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) kljub temu da je veliko njihovih predlogov upoštevanih, izražajo zaskrbljenost, saj premikov v smeri interventnega zakona za turizem še vedno ni, so zapisali v sporočilu za javnost. Za termalni turizem je med drugim predvidena oprostitev plačila za rabo termalne vode. Rentabilno poslovanje vseh kapacitet je še vedno pod vprašajem, pozivi sektorja k takojšnji finančni pomoči s strani države se nadaljujejo. Nastanitev pa je vendarle že mogoča v zmanjšanem obsegu in ob upoštevanju epidemioloških omejitev.

V Termah Olimija deluje že večina namestitvenih obratov, ''odprtje celotnega kompleksa pa načrtujemo v petek, 21. maja, za vse nastanitvene goste,'' je sporočil Vasja Čretnik, direktor prodaje in marketinga Terme Olimia d.d. Povpraševanje je tudi pri njih izjemno veliko. ''Praktično so prvi vikendi že povsem zasedeni, polnijo se tudi kapacitete med tednom, gostje veliko povprašujejo in rezervirajo že poletne termine,'' dodaja Čretnik.

V okviru kampanje Daleč stran. Na SPA OPENING! so pripravili ponudbo, s katero nagrajujemo naše goste v prvih dveh tednih po odprtju s ponudbami, ki so vse do – 40 % cenejše.

''Delavcev nismo odpuščali, saj se še predobro zavedamo, kako težko je zagotoviti dovolj delovne sile še iz časov, ko smo še dobro poslovali,'' so še pojasnili iz Term Olimija in hkrati izrazili optimizem v zvezi z nadaljnjim poslovanjem, kljub temu da pri ''veliki omejitvi zasedenosti hotelov in števila obiskovalcev na bazenih ni možno dosegati pozitivnih rezultatov, da o trenutni popolnoma neživljenjskih omejitvah pri uporabi savn sploh ne govorimo,'' kar se pozna tudi pri zagotavljanju kvalitete storitev.

spa | Avtor: Profimedia Profimedia


V Termah Krka od 26. aprila v hotelih znova sprejemajo tudi turistične goste. Hotelskim gostom sta med bivanjem na voljo velneška ponudba in kopanje v bazenih s termalno in morsko vodo.

Zasedenost hotelskih kapacitet pa je precej drugačna kot v prejšnjih letih. ''Z umirjanjem epidemične situacije pričakujemo postopno rast obiska – ljudje si želijo oddiha, potovanj in doživetij. Iskali bodo zanimiva in varna okolja, lepo naravo, visok nivo čistoče in higiene - naša naravna zdravilišča pa jim nudijo vse to,'' so dodali. Za vse rezervacije, ki se lahko opravijo s turističnimi boni, je potreben avans. ''Rezervacija se tako lahko prestavi v primeru bolezni, če je to sporočeno nekaj dni v naprej,'' so v zvezi s tem pojasnili iz klicnega centra.

Zaposleni, ki so bili nekaj časa na čakanju, se že vračajo v delovno okolje. Epidemični čas so izkoristili za urejanje in vzdrževalna dela in obnove. ''Posvečali pa smo se tudi oblikovanju novih programov, kot je novi program za post-covidne bolnike s težjim potekom bolezni,'' so sporočili iz Term Krka.

Dnevni gostje lahko rezervirajo svoj termin wellness storitev in kopeli, notranji bazeni so odprti samo za hotelske goste. Hotelski gostje lahko potreben test na koronavirus opravijo tudi ob prihodu v terme.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar drecos
    drecos 22:27 15.maj 2021.

    da je ne bi mel nič obiska, od mene niti centa ne

  • antitrust 17:57 15.maj 2021.

    Prasice prodane.

  • rd2dmk2 09:15 15.maj 2021.

    pridem, ko me bo na recepciji pričakal štamperle travarice ne pa vprašalnik glede covida. in za povrh, nikol nikogar ni brigal al ima gost gripo, ebolo al pa slinavko, samo da je račun plačal, zdej se moram cepit ( na ...prikaži več dolgi rok ubit ) da bom lahko vam pustil svoj denar. ma jok. ni šans. ko me boste prijazno , zastonj in brez podražitev zaradi teh uslug varovali pred vsem , ne sam pred covifom, me pa povabite.