Zdravje
938 ogledov

Tudi v zeleni fazi ostaja pogoj PCT

mestni utrip Saša Despot
Od ponedeljka dalje država vstopa v rumeno fazo sproščanja ukrepov, počasi pa se približujemo tudi zeleni fazi sproščanja ukrepov. Pogoj PCT bo veljal tako v rumeni kot zeleni fazi.

V sredo je bilo s 4636 testi PCR potrjenih 597 novih okužb s SARS-CoV-2. Trenutno je v bolnišnicah hospitaliziranih 450 oseb, od tega 123 na oddelkih intenzivne nege, kar je štiri manj kot dan pred tem. Iz podatkov je razvidno tudi, da je v bolnišnicah 13 bolnikov s covidom-19 manj kot v torek. Iz bolnišnic so sicer odpustili 45 oseb, na novo pa so jih sprejeli 36.

Kot je dejala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša, se vse tri krivulje, ki kažejo stanje v bolnišnicah, znižujejo, kar pritrjuje temu, da se razmere v bolnišnicah izboljšujejo.

Umrle so štiri osebe. Od pojava covida-19 je za posledicami te bolezni umrlo 4308 ljudi. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Po podatkih NIJZ je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov 494. 

Štirinajstdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je na državni ravni 418,3. Najvišja ostaja v primorsko-notranjski regiji (640,4), najnižja pa v obalno-kraški (273,8). 

Glede na trenutne trende se počasi približujemo zeleni fazi sproščanja ukrepov. V zeleno fazo bomo vstopili, ko se bo število okužb zmanjšalo pod 300, ko govorimo o sedemdnevnem povprečju potrjenih primerov. Omejitev glede števila hospitaliziranih za to fazo ni. V zeleni fazi pride do odprave omejitev po vsej državi. Še naprej pa veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek. Tudi v zeleni fazi se bo ohranil pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • JZekspert 12:30 13.maj 2021.

    Korona-fašizem se ohranja - je še kdo tako diamantno trd, da ne razume? Prisilno testiranje, cepljenje, maskanje in omejevanje svobode etc. in nima nobene veze več s kakršnokoli epidemijo (imeli smo sicer le t.i. 'drugi' val, ne prvega ne tretjega ...prikaži več - o čemerkoli - se pravi nekoliko močnejši gripi z IFR 0,15% -razen v novembru in decembru 2020 ni bilo ne duha, ne sluha: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps)

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 11:44 13.maj 2021.

    Pa naj propadejo, mene ne bodo videli kot gosta.