Trump čestital Janši za zmago na volitvah

Foto: Epa
Foto: Epa
Odzivi na izid državnozborskih volitev na družbenih omrežjih.
Oglej si celoten članek

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, visok delež prejetih glasov za zmagovalca volitev in izstop nekaterih sedanjih parlamentarnih strank. Dogajanje je zaznamovalo tudi vzdušje na družbenih omrežjih.

Nekaj uporabnikov Twitterja je zapisalo, da je bil včeraj žalosten dan za kletne trole, saj se je pokazalo, da je podpora sedanji koaliciji manjša, kakor izgleda na družbenih omrežjih. 

Politolog Miro Haček je na Twitterju delil nekaj svojih misli:

Medtem se je pojavilo že več komičnih interpretacij izida volitev. Ena izmed njih je šaljivi tvit, ki naj bi ga poslal bivši ameriški predsednik Donald Trump, v katerem naj bi čestital Janezu Janši, kot je slednji njemu po ameriških volitvah, na katerih je Trump izgubil. 

Na Twitterju tudi uradnejši odzivi 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je po razglasitvi rezultatov državnozborskih volitev čestital Gibanju svoboda za zmago. Gibanje Svoboda je nastalo le nekaj mesecev pred volitvami, je v prvem nastopu na volitvah z veliko prednostjo zmagalo in postalo najmočnejša stranka v parlamentu, saj bodo zastopani s 41 poslanci.

Dejan Židan iz SD je včeraj izpadel iz tekme za poslanski stolček, a je kljub temu pripoznal, da je SD v Murski Soboti dosegel dober rezultat. Socialni demokrati so na nedeljskih volitvah dobili manj mandatov kot na zadnjih volitvah, in sicer sedem. Po novem so četrta najmočnejša stranka v parlamentu.

xxx

Luka Mesec je v včerajšnjem govoru v Cankarjevem domu dejal, da bo v ponedeljek svetu stranke Levice ponudil odstop. Kljub nepričakovano slabšemu rezultatu kot na prejšnjiv volitvah je napovedal, da se bodo borili še naprej.

Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ je napovedala dopust in nove projekte v prihodnosti. V stranki so včeraj po razglasitvi rezultatov večkrat poudarili, da je uspeh tokratnih državnozborskih volitev visoka volilna udeležba. Glasovalo je namreč 69,71 odstotka volivcev, kar je največ po letu 2000.

Janez Cigler Kranj iz NSi se je zahvalil za podporo ekipe, medtem ko je predsednik NSi Matej Tonin že dejal, da v primeru, če bodo opozicijska stranka, ne bodo radikalni ali razdiralni.

Volitve je budno spremljala tudi civilna družba. Medtem ko je manjša množica pričakala razglasitev rezultatov na ljubljanskem Trgu republike, so včeraj v Inštitutu 8. marec napovedali, da bodo danes v državni zbor vložili Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti.

Odzivi tudi iz tujine

Michal Šimečka, podpredsednik Evropskega parlamenta iz skupine Renew Europe, je ob razglasitvi rezultatov predsedniških volitev v Franciji in državnozborskih v Sloveniji dejal, da so državljani izbrali evropsko enotnost in povezovanje nad nacionalizmom in avtokracijo.

Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje je izpostavil, da se veseli sodelovanja z bodočo vlado.

Danes pa je voščilo zapisala tudi Jadranka Kosor, nekdanja hrvaška premierka.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 13:00 25. April 2022.

    Crumpi je (zgubi) vrnil tisto izpred dveh let... Sicer pa - kako ze pravijo - svoje k svojim....😛😛

  • 11:57 25. April 2022.

    hahaha pamti pa vrati

  • 10:00 25. April 2022.

    Janševi so dve leti trdo delali za tole Golobovo zmago.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.