Slovenija
131185 ogledov

Trump čestital Janši za zmago na volitvah

Donald Trump Epa
Odzivi na izid državnozborskih volitev na družbenih omrežjih.

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, visok delež prejetih glasov za zmagovalca volitev in izstop nekaterih sedanjih parlamentarnih strank. Dogajanje je zaznamovalo tudi vzdušje na družbenih omrežjih.

Nekaj uporabnikov Twitterja je zapisalo, da je bil včeraj žalosten dan za kletne trole, saj se je pokazalo, da je podpora sedanji koaliciji manjša, kakor izgleda na družbenih omrežjih. 

Politolog Miro Haček je na Twitterju delil nekaj svojih misli:

Medtem se je pojavilo že več komičnih interpretacij izida volitev. Ena izmed njih je šaljivi tvit, ki naj bi ga poslal bivši ameriški predsednik Donald Trump, v katerem naj bi čestital Janezu Janši, kot je slednji njemu po ameriških volitvah, na katerih je Trump izgubil. 

Na Twitterju tudi uradnejši odzivi 

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je po razglasitvi rezultatov državnozborskih volitev čestital Gibanju svoboda za zmago. Gibanje Svoboda je nastalo le nekaj mesecev pred volitvami, je v prvem nastopu na volitvah z veliko prednostjo zmagalo in postalo najmočnejša stranka v parlamentu, saj bodo zastopani s 41 poslanci.

Dejan Židan iz SD je včeraj izpadel iz tekme za poslanski stolček, a je kljub temu pripoznal, da je SD v Murski Soboti dosegel dober rezultat. Socialni demokrati so na nedeljskih volitvah dobili manj mandatov kot na zadnjih volitvah, in sicer sedem. Po novem so četrta najmočnejša stranka v parlamentu.

Luka Mesec je v včerajšnjem govoru v Cankarjevem domu dejal, da bo v ponedeljek svetu stranke Levice ponudil odstop. Kljub nepričakovano slabšemu rezultatu kot na prejšnjiv volitvah je napovedal, da se bodo borili še naprej.

Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ je napovedala dopust in nove projekte v prihodnosti. V stranki so včeraj po razglasitvi rezultatov večkrat poudarili, da je uspeh tokratnih državnozborskih volitev visoka volilna udeležba. Glasovalo je namreč 69,71 odstotka volivcev, kar je največ po letu 2000.

Janez Cigler Kranj iz NSi se je zahvalil za podporo ekipe, medtem ko je predsednik NSi Matej Tonin že dejal, da v primeru, če bodo opozicijska stranka, ne bodo radikalni ali razdiralni.

Volitve je budno spremljala tudi civilna družba. Medtem ko je manjša množica pričakala razglasitev rezultatov na ljubljanskem Trgu republike, so včeraj v Inštitutu 8. marec napovedali, da bodo danes v državni zbor vložili Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti.

Odzivi tudi iz tujine

Michal Šimečka, podpredsednik Evropskega parlamenta iz skupine Renew Europe, je ob razglasitvi rezultatov predsedniških volitev v Franciji in državnozborskih v Sloveniji dejal, da so državljani izbrali evropsko enotnost in povezovanje nad nacionalizmom in avtokracijo.

Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje je izpostavil, da se veseli sodelovanja z bodočo vlado.

Danes pa je voščilo zapisala tudi Jadranka Kosor, nekdanja hrvaška premierka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16