Takšno gibanje epidemije do pomladi napovedujejo strokovnjaki

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Strokovnjaki priporočajo cepljenje z mRNA.
Oglej si celoten članek

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović, je po neuradnih informacijah STA na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ki je bil včerajšnji gost v Odmevih je za RTV SLO ocenil, da se mu predlog zdi smiseln. "Virus je sestavljen iz RNK, okrog njega je maščobna ovojnica in nekaj proteinov," je razložil Jerala. "Če pogledamo mRNA cepivo, je narejeno tako kot virus, le da ne povzroča bolezenskih učinkov. mRNA cepiva so najbližji približek temu, da se okužimo, a brez posledic."

Dodal je, da je bilo na svetu s temi cepivi cepljenih že več milijard ljudi, kar je največ do sedaj. Glede stranskih učinkov cepiva pa je dejal: "Tudi virus povzroča stranske učinke, tudi miokarditis, samo da so sto- ali tisočkrat močnejši, kot pri cepljenju." 

 

Zdravje Odločitev je padla: Vektorska cepiva le še na izrecno željo

Poudaril je, da so cepiva prešla vse klinične študije, poleg tega lahko glede njihove varnosti in učinkovitosti pogledamo podatke po bolnicah, ki kažejo, da so tam večinoma ljudje, ki niso cepljeni. 

Boji se, da se v Sloveniji ljudi, ki so se odločili, da se ne bodo cepili, ne bo več dalo prepričati. "Žal se bojim, da so se vkopali, da se težko prepriča tiste, ki se do sedaj niso cepili," je dejal Jerala. "In to kljub temu, da zdaj že skoraj vsak pozna nekoga, ki je imel težji potek pri covidu. Tudi med nasprotniki cepljenja so taki, ki so se okužili, in so imeli težji potek."

Covid-19 Strokovnjaki o prihodnosti epidemije: To jih najbolj skrbi!

Ocenil je, da se bo epidemija do pomladi umirila, saj bo večina dobila protitelesa, bodisi preko cepljenja bodisi se bo prekužila. Glede napovedi gibanja epidemije je dejal: "Nimam steklene krogle, a glede na to, da je delta precej kužna, se bo do pomladi bolj ali manj vsak srečal z virusom, bodisi preko cepiva bodisi preko tega, da se okuži. Zelo verjetno se bo epidemija ustavila. Virus pa nas je do sedaj že večkrat presenetil, zato težko napovedm."

Podobno so ocenili tudi sodelujoči strokovnjaki v spletnem pogovoru o cepljenju v organizaciji Univerze v Ljubljani, o čemer lahko več preberete v članku: Strokovnjaki o prihodnosti epidemije: To jih najbolj skrbi!

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 21:07 10. Oktober 2021.

    kako nas lahko resi cepivo, ki ne preprecuje bolezni?

  • 18:07 9. Oktober 2021.

    Sem se že, pa se še enkrat zahvaljujem vsem, ki sodelujejo, pri preizkušanju novih cepiv.

  • 17:02 9. Oktober 2021.

    ''Če pogledamo mRNA cepivo, je narejeno tako kot virus, le da ne povzroča bolezenskih učinkov..'' Pa kaj še.... ravno t.i. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.