Zdravje
25325 ogledov

Odločitev je padla: Vektorska cepiva le še na izrecno željo

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Svetovalna skupina predlaga uporabo vektorskih cepiv le ob podpisanem soglasju.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović, je po neuradnih informacijah STA na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi. Tako priporočilo je svetovalna skupina sicer sprejela že 6. julija letos, a priporočilo je ostalo mrtva črka na papirju. 

Tokrat naj bi v strategijo cepljenja vnesli priporočilo skupine za cepljenje. Vektorska cepiva (AstraZeneca in Janssen) bi tako uporabljali samo ob podpisanem soglasju tistega, ki se cepi. Tako naj bi veljalo tudi za Moderno, ko gre za cepljenje mlajših od 18 let. 

Odločitev naj bi člani skupine po informacijah STA sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkov in večji učinkovitosti mRNK cepiv.

Po študiji ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), je cepivo Moderne namreč 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema.

Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepiv v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla minulo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 
Komentarjev 36
 • bobubob 17:41 10.oktober 2021.

  Eppur si muove !! Nova razpoka v zidu laži. Le kdaj bo to veljalo za vsa tovrstna 'cepiva'? Koliko mrtvih in poškodovanih bo še?

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:03 09.oktober 2021.

  In kje se skriva koordinator za cepljenje Kacin ? Bo prevzel odgovornost za neuspešno nagovarjanje ljudi naj se cepijo? Bo prevzel odgovornost za posledice vsem tistim , ki so se cepili, z zdaj odsvetovanimi cepivi? Kacin ,to vojno si izgubil ...prikaži večl že prvi dan ko si se pojavil na velikem odru in začel groziti. Butalec!

 • jakec1575 22:21 08.oktober 2021.

  ampak za to je mogla umreti mlada punca. kdo bo odgovarjal za to?