Slovenija
80438 ogledov

Ne obsojajte očeta umrle 20-letnice!

oče umrle 20-letnice
Berem številne komentarje, očitke in zgražanja nad očetom 20-letnice, ki so jo dopoldne odklopili z naprav in je umrla, popoldne pa je stopil na govorniški oder pred protestniki na Trgu republike.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vsakega od nas bi občutki jeze, nemoči in žalosti ob tako tragični izgubi pognali v neko drugo ravnanje. Vsak od nas, ki je izgubil bližnjega ve, da je ob smrti čutil in ravnal morda drugače, kot si je morda predstavljal, da bo. Morda lahko namesto očeta obsojamo ravnanje tistega, ki je očeta izkoristil za svoje politično motivirane cilje, a to je pomislek, ki pelje drugam od mojega poudarka.

Torej, ne obsojajmo očeta 20-letnega dekleta, ki je najverjetneje umrlo zaradi posledic cepljenja z vektorskim cepivom Janssen, raje prisluhnimo njegovim besedam: "Ko prideš na cepilno mesto, koga opozorijo na to, da se ne smeš cepiti z Janssenom, če si mlajši od 50 oziroma 40 let? Nikogar. Samo številke so!"

Po tem, ko je v Belgiji umrla 37-letna žena slovenskega diplomata, cepili so jo slovenski zdravstveni delavci in je bila dokazana neposredna povezava med cepivom in smrtjo, je Belgija ustavila cepljenje s cepivom Janssen za mlajše od 41 let.

Na Danskem z vektorskimi cepivi, razen za posebne primere, ne cepijo že več mesecev. Starejšim, ki so se na Danskem cepili s cepivom Janssen, sedaj ponujajo dodatni odmerek Pfizerja.  Na Portugalskem, ki je vodilna po deležu cepljenih v Evropi - cepljenih je 85 odstotkov prebivalcev, odsvetujejo cepljenje s cepivom Janssen ženskam mlajšim od 50 let, cepivo AstraZeneca pa je odsvetovano za vse mlajše od 60 let. Na Irskem je starostna omejitev za vektorska cepiva 50 let, v Franciji 55 let, Nemčiji in Italiji 60 let.

Veliki Britaniji UK se tako lahko mlajši od 40 let in nosečnice cepijo le z mRNK cepivi. Tudi ameriški center za nadzor bolezni ženske mlajše od 50 let opozarja, da vektorska cepiva zanje pomenijo večje tveganje.

Z vprašanjem, zakaj na tak način ni ukrepala tudi Slovenija, smo včeraj soočili vodjo strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojano Beović, ki je odgovorila: "Posvetovalna skupina za cepljenje je večkrat obravnavala to vprašanje in moram povedati, da v tej razpravi nismo bili enotni, ampak na koncu je prevladovalo mnenje, da je pametno, da se držimo registracije cepiva, torej besedila EME." In še: "V začetku poletja, ko je bilo cepiva dovolj, smo izrecno priporočili, da naj se v državi prednostno uporabljajo mRNA cepiva." Torej, če pojasnim, naj se prednostno uporabljajo cepiva Pfizer in cepivo Moderne, namesto AstraZenece in Janssena.

Dokazilo o tem, da je strokovna skupina o tem res razpravljala, najdemo v zapisniku, objavljenem na spletni strani NIJZ z datumom 6. 7. 2021, v katerem je navedeno: "Zaradi trenutno nizke aktivnosti epidemije covid-19 v Sloveniji in zadostnih zalog mRNA cepiv, ki so nekoliko bolj učinkovita je ocena razmerja med koristmi in tveganji za uporabo cepiva Vaxzevria spremenjena, zato člani PSC menijo, da je smiselno v trenutni situaciji prednostno uporabljati mRNA cepiva." Besedne zveze "izrecno priporočamo" tukaj ni navedene.

Izjava vodje strokovne skupine Beovićeve o izrecnem priporočilu je ne le mene, pač pa tudi druge novinarje, ki redno spremljajo dogajanje, milo rečeno, presenetila. Priporočila, če temu vendarle lahko tako rečemo in ni komuniciral nihče od pristojnih, čeprav je za to veliko priložnosti in kanalov. Zanj nismo vedeli niti novinarji, ki dnevno spremljamo novinarske konference in druga sporočila povezana s koronavirusom predstavnikov vlade, stroke in NIJZ.
Če bi zanj vedeli novinarji, bi bili objavljeni članki v vseh medijih. Če so zanj vedeli zdravstveni delavci – in morali bi vedeti - bi, predvidevam, tako svetovali ljudem, ki so prišli na cepljenje. Tako zelo pomembno priporočilo, ki bi lahko rešilo življenje 20-letnici, je ostalo mrtva črka na papirju nekega zapisnika sestanka posvetovalne skupine. In ne le to, vlada je določila, da je pogoj PTC po cepljenju s cepivom Janssen izpolnjen takoj (potreben je le en odmerek) in tako cepljenje z Janssenom celo vzpodbujala. 

Vprašanja o tem, zakaj tako in kdo je zato odgovoren, so že poslana. Pa lahko upamo na odgovor?
 

Komentarjev 64
  • David_Boyle 16:16 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • igorgeus 17:18 21.oktober 2021.

    naj me nekdo popravi, ce se motim, ampak ce bi bili vsi cepljeni, se torej nihce ne bi testiral, in ce bi kdo zbolel, se ne bi nihce sekiral? zakaj je pa zdaj tako vazno stevilo okuzenih? da jim ne ...prikaži več gre za zdravje in zivljenja drzavljanov vemo, tako da to ni razlog. ni logicno, razen ce je kaj drugega v igri.

  • simon30 21:50 01.oktober 2021.

    Zakaj starostna meja? A starejsih ni skoda, ce umrejo tako kot je mladih? Skratka vsa ta cepiva za covid so itak narejena za ovce ki so potrebne striženja