Zdravje
13596 ogledov

Beovićeva meni, da bi bilo treba polega Janssna omejili še eno cepivo

Cepivo AstraZeneca Profimedia
Mnenje vodje strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ v skupini ni prevladalo.

Vlada je po smrti 20-letnice, ki je umrla dva tedna po cepljenju s cepivom Janssen proizvajalca Johnson&Johnson, začasno ustavila cepljenje s tem cepivom. 

Kljub temu, da so tako že pred meseci naredili v številnih evropskih državah pa Slovenija uporabe vektorskih cepiv doslej ni omejila. "Posvetovalna skupina za cepljenje je večkrat obravnavala to vprašanje, moram povedati, da v tej razpravi nismo bili enotni, ampak na koncu je prevladovalo mnenje, da je pametno, da se držimo registracije cepita, torej besedila EME. V začetku poletja, ko je bilo cepiva dovolj, smo izrecno priporočili, da naj se v državi prednostno uporabljajo mRNA cepiva," razlaga vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.

V Sloveniji je do podobnega dogodka, kot je bil zaplet pri umrli 20-letnici, prišlo tudi po cepljenju z drugim vektorskim cepivom, AstraZeneco, je danes potrdila Beovićeva. Cepivo AstraZeneca se v Sloveniji še uporablja, z obema odmerkoma se je doslej cepilo nekaj manj kot 155 tisoč ljudi.  

"Če 5 do 28 dni po cepljenju s cepivom Astra Zeneca ali Johnson in Johnson zaznamo simptome, kot so močan in vztrajen glavobol, zamegljen vid, hude bolečine v trebuhu, otekanje ene noge, zasoplost ali bolečine v prsih, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Ob hitri in pravilni diagnozi ter ustreznem zdravljenju je prognoza dobra," priporoča NIJZ.

Več držav vektorska cepiva umaknilo ali prilagodilo priporočila

"Glede drugega vektorskega cepiva, je stvar razmisleka, ali ga ne bi v tej situaciji tudi omejili. Moje mnenje osebno je, da bi bilo to pametno omejiti," pravi vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.
Cepivo AstraZeneca se v Sloveniji uporablja za splošno populacijo, medtem pa so v številnih državah že pred meseci vektorska cepiva umaknili iz cepljenja proti koronavirusu oziroma ga odsvetujejo ženskam mlajšim od 50 let. 

Cepljenje Zdravje "Da so vektorska cepiva še na voljo, še slabi zaupanje v stroko"

"Ljudje naj skrbno preberejo listek, ki ga dobijo pri cepljenju"

"O tem smo se večkrat pogovarjali na skupini in odločitev skupine je bila, da se zaenkrat skladno z besedilom EME še naprej vektorska cepiva zaenkrat uporablja," pravi Beovičeva.

"Glede na situacijo pa še enkrat povem, tudi za ljudi je v tem trenutku smiselno ponoviti, naj skrbno preberejo listek, ki ga dobijo ob cepljenju, kjer so opisani ti neželeni učinki in je tudi navedeno, da se morajo v teh primerih res obrniti na svojega zdravnika. Obstajajo tako dogodki tudi po drugih cepivih in zdravilih in je treba bit pozoren," poudarja Beovićeva. 

 

Komentarjev 17
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:04 29.september 2021.

    Zdaj si se oglasila Beovićka, kaj? Kje si pa bila pa prej, ti Janezova priležnica, da te ni sram. Je moralo pripeljati do smrti mlade punce, da si se oglasila. Packa pokvarjena! Samo desničarsko sprenevedanje vas je. Tebi nobena molitev ...prikaži več in spoved ne bo pomagala. Ne bi želela poznati take pokvarjenke kit si ti.

  • Ender3 21:46 29.september 2021.

    Ga.Beović in comp. nosi vso odgovornost skupaj z vlado. Vedeli so, zavajali so in nosijo vsak svojo osebno odgovornost. Kolektivna je bila nekoč v socializmu.. https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/z-janssenom-cepljenih-85000-ljudi-ki-jih-v-nekaterih-drzavah-ne-bi-908844

  • Avatar F16
    F16 20:40 29.september 2021.

    Lepo je biti general po vojni.