Slovenija
10806 ogledov

Začasno ustavili cepljenje s cepivom Janssen

Janez Poklukar v UKC Maribor UKC Maribor
Minister Poklukar izrekel sožalje svojcem umrle 20-letnice.

Zjutraj so potrdili smrt 20-letnice, ki so jo v ponedeljek s simptomi glavobola, motnje vida, slabosti in bruhanja sprejeli na Nevrološko kliniko zaradi zapletov po cepljenju s cepivom Janssen

nevrološka klinika Cepljenje Zdravje Zjutraj potrdili smrt 20-letnice, ki je bila cepljena z Janssnom

"Prišlo je do motene koagulacije v telesu, hkrati je imela krvne strdke in nizke trombocite," je zjutraj pojasnil vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler. "Kombinacija teh dveh procesov je povzročila možganske krvavitve in strdke v možganih." Pri bolnici sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, a to uradno še ni potrjeno.

Izrekel sožalje svojcem

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je prišlo do primera suma resnega neželenega dogodka v povezavi s cepljenjem. "Izrekam iskreno sožalje svojcem, javnost pa prosim za pieteto in spoštovanje," je dejal Poklukar. "Podrobnosti primera ne poznam, stekli so vsi predvideni postopki, da se razjasnijo vse okoliščine."

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Ministrstvo za zdravje je po navedbah Poklukarja s strani strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ prejelo sklep, ki se glasi: "Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen, člani posvetovalne skupine za cepljenje predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljene s tem cepivom začasno ustavi."

"Kot minister zaupam stroki"

Dodal je, da kot minister za zdravje popolnoma zaupa stroki. "V kolikor je strokovna skupina presodila, da cepivo začasno umaknemo, odločitev podpiram," je dejal Poklukar. "V Sloveniji smo do sedaj potrdili en primer, pri katerem je bila potrjena povezava med cepljenjem in smrtjo. Istočasno smo z obema odmerkoma cepiva precepili skoraj milijon prebivalcev - ti so se zaščitili pred težko obliko bolezni, ki je vzela že 4.556 življenj, samo v septembru je zaradi boja s covidom umrlo več kot sto ljudi."

"Poudariti moram, da smo s cepivom Janssen v Sloveniji cepili 120 tisoč ljudi, prednosti cepljenja odtehtajo tveganje," je zaključil Poklukar.

"Najboljše orodje za preprečitev težjega poteka bolezni in smrti je še vedno cepljenje."

Janez Poklukar, minister za zdravje

Poklukar je povedal, da želijo z natančnim spremljanjem takih dogodkov povečati zaupanje v cepljenje. "Najpomembnejša nam je varnost cepiv, dokler se ne razišče ta primer, ne bomo več cepili z Janssnom," je dejal minister. "Maksimalno želimo zavarovati zdravje prebivalcev. Verjamem, da lahko s tem spodbudimo cepljenje in ne nasprotno." 

Različna priporočila po svetu

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović je dejala, da so vsi zelo pretreseni in izrekla iskreno sožalje družini. "Ko smo izvedeli, da ja možen ta neželeni dogodek v povezavi s cepljenjem, smo se odločili cepljenje s tem cepivom začasno zaustaviti, dokler ne bodo znane podrobnosti primera," je povedala. 

Cepivo Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson, je registrirano brez omejitev za posamezne starostne skupine. Države imajo različna priporočila glede tega, v katerih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa enotne prakse. Ob tem je navedla ameriško statistiko -  v ZDA so s cepivom Janssen izvedli približno 8 milijonov cepljenj, v 28 primerih je prišlo do zapletov, ki so se končali s smrtjo. 

Beovićeva je dejala, da so že spomladi, ko so se začeli pojavljati primeri podobnih zapletov v tujini, poslali okrožnico vsem zdravnikom, kako v takih situacijah postopati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 14:23 29.september 2021.

    Nihče nikogar ne more prisiliti ,da se cepi ! V svojo bran lahko uporabim vsa sredstva in bojim se ,da bodo nedolžne žrtve kot v Nemčiji .

  • rd2dmk2 14:17 29.september 2021.

    so rekli da ne bom zbolel. so rekli da je varno, da je preverjeno tole cepivo proti c-19.. zdej pa ..pravijo da lahko zbolim,! pravijo da ima stranske učinke !! ojoj, pa sem jim se pustil prepričat in sem zdej ...prikaži več cepljen. kaj naj storim ? o, kako me je strah..pa nič ne ukrenejo, pravjo da sem si sam kriv.. nič grem v akcijo, prepričat še vse tiste pametne, k se niso cepili, da se cepijo.. več k nas bo , več bo problemov potem pa bodo moral neki naredit.. jest NOČEM UMRET. vsi cepit, da vsi umremo!

  • molka 13:59 29.september 2021.

    morilci na dob mars banda morilska