Zdravje
2183 ogledov

"Da so vektorska cepiva še na voljo, še slabi zaupanje v stroko"

Cepljenje Epa
Slovenija šele po smrti mlajše ženske omejila uporabo cepiva Janssen.

Po tem, ko so  ljubljanski UKC v ponedeljek sprejeli 20-letno bolnico v življenjsko ogrožajočem stanju, ki se kljub naporom ni izboljšalo, je tudi Slovenija začasno umaknila uporabo cepiva Janssen.

Številne evropske države so že pred meseci umaknile vektorska cepiva (Janssen in AstraZeneca), oziroma zanje spremenila priporočila.
Tako je Belgijo, po tem, ko je po cepljenju z vektorskim cepivom Jansen zaradi tromboze s trombocitopenijo umrla 37-letna žena slovenskega diplomata, cepljenje s tem cepivom omogoča le starejšim od 41 let. 

Od začetka cepljenja so na NIJZ prejeli tri prijave po cepljenju s cepivom Janssen, ki so se nanašale na resen neželen stranski učinek. Poleg primera žene slovenskega diplomata so na NIJZ prejeli še dve prijavi neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija: možganska kap in venska tromboza. Primera sta še v fazi zbiranja podatkov.

Veliki Britaniji UK se tako lahko mlajši od 40 let in nosečnice cepijo le z mRNK cepivi. Na Danskem z vektorskimi cepivi, razen za posebne primere, ne cepijo že več mesecev. Starejšim, ki so se na Danskem cepili s cepivom Janssen, sedaj ponujajo dodatni odmerek Pfizerja. 

Na Portugalskem, ki je vodilna po deležu cepljenih v Evropi - cepljenih je 85 odstotkov prebivalcev, odsvetujejo cepljenje z Janssen ženskam mlajšim od 50 let, cepivo AstraZeneca pa je odsvetovano za vse mlajše od 60 let.
Na Irsem je starostna omejitev za vektorska cepiva 50 let, v Franciji 55 let, Nemčiji in Italiji 60 let. 

Tudi ameriški center za nadzor bolezni ženske mlajše od 50 let, opozarja, da vektorska cepiva zanje pomenijo večje tveganje.

"Da je (bilo) vektorsko cepivo (Janssen, AZ) pri nas sploh še prosto na voljo za mlade ženske, žal še dodatno slabi že tako močno skrhano zaupanje v lokalno stroko in inštitucije," ocenjuje znanstvenik Sašo Dolenc. 

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:48 29.september 2021.

    Sedaj bodo začasno prekinili cepljenje s tem cepivom, vsaj določen del populacije....Ampak glavno, da je Janez kupil še 100 000 doz na Madžarskem, tako da je vsaj do neke mere poravnal svoj dolg do Orbana....