Tehnične zadeve reševanja spora

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Erjavec se bo sestal z Arharjem na temo reševanja spora s Hrvaško glede nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke.
Oglej si celoten članek

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes sešel s slovenskim strokovnjakom za vprašanje spora s Hrvaško glede nekdanje Ljubljanske banke (LB) Francetom Arharjem. Govorila sta "o tehničnih in logističnih stvareh", več pa o vsebini srečanja Arhar ni želel razkriti.

Prekličejo naj pooblastila

Kot je v torek v Bruslju pojasnil Erjavec, Slovenijo zanima, kakšna je pravna argumentacija Hrvaške za tožbe pred hrvaškimi sodišči.

Minister je ponovil, da so tožbe glavni problem za Slovenijo in da bi v primeru preklica pooblastil iz let 1995 in 2001 za vlaganje teh tožb Slovenija lahko takoj začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Slovenija od nove hrvaške vlade pričakuje spoštovanje zavez prejšnje vlade, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, o čemer sta se dogovorila bivša premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor.

Delo se začne avgusta

Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić sta se na začetku meseca v Dubrovniku dogovorila, da bo vsaka država imenovala po enega strokovnjaka, ki bosta natančno preučila spor o LB in vladama predlagala rešitev. Slovenija je imenovala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja, Hrvaška pa finančnega strokovnjaka Zdravka Rogića.

Erjavec je po današnjem srečanju z Arharjem dejal, da bo Pusićevi predlagal, naj se strokovnjaka prvič srečata v zadnjem tednu avgusta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.