Slovenija
16 ogledov

Tehnične zadeve reševanja spora

France Arhar Anže Petkovšek
Erjavec se bo sestal z Arharjem na temo reševanja spora s Hrvaško glede nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke.

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes sešel s slovenskim strokovnjakom za vprašanje spora s Hrvaško glede nekdanje Ljubljanske banke (LB) Francetom Arharjem. Govorila sta "o tehničnih in logističnih stvareh", več pa o vsebini srečanja Arhar ni želel razkriti.

Prekličejo naj pooblastila

Kot je v torek v Bruslju pojasnil Erjavec, Slovenijo zanima, kakšna je pravna argumentacija Hrvaške za tožbe pred hrvaškimi sodišči.

Minister je ponovil, da so tožbe glavni problem za Slovenijo in da bi v primeru preklica pooblastil iz let 1995 in 2001 za vlaganje teh tožb Slovenija lahko takoj začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Slovenija od nove hrvaške vlade pričakuje spoštovanje zavez prejšnje vlade, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, o čemer sta se dogovorila bivša premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor.

Delo se začne avgusta

Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić sta se na začetku meseca v Dubrovniku dogovorila, da bo vsaka država imenovala po enega strokovnjaka, ki bosta natančno preučila spor o LB in vladama predlagala rešitev. Slovenija je imenovala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja, Hrvaška pa finančnega strokovnjaka Zdravka Rogića.

Erjavec je po današnjem srečanju z Arharjem dejal, da bo Pusićevi predlagal, naj se strokovnjaka prvič srečata v zadnjem tednu avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.