Terminator zmelje tudi denar

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Za letno najemnino stroja, ki melje odpadke, plačujejo dvakrat toliko, kot stane nov stroj.
Oglej si celoten članek

Cerod je za najem stroja terminator, ki pred odlaganjem odpadke obdela, lani plačal dobrih 650 tisoč evrov, po naših informacijah pa bi za ta denar lahko kupili skoraj dva taka nova stroja.

Milijon za najeme

Kot je zapisano v letnem poročilu podjetja Cerod za lani, so bili stroški najemnin dober milijon evrov, nekaj več so znašali le še stroški, vezani na delovanje odlagališča, vsi drugi stroški storitev pa so bistveno nižji. Med stroški najemnin je navedena "najemnina za stroj za obdelavo 650.203 evre", preostalo so najemnine za infrastrukturo in opremo.

V načrtu za letos je za najemnine za infrastrukturo in opremo predviden podoben znesek kot lani, glede terminatorja pa je zapisano: "Strošek najema strojev za obdelavo bo ob predvidenih količinah odpadkov, ki jih bomo prepustili v obdelavo, znašal 904.910 evrov."

Nov dvakrat manj

Stroj terminator, pri Cerodu gre za mobilno različico, izdeluje avstrijsko podjetje Komptech, ki ga v Sloveniji zastopa Teknoxgroup Slovenija iz Grosupljega. "Stroj terminator, ki ga imajo na Cerodu, stane okrog 350 tisoč evrov," so nam povedali v podjetju. Po naših informacijah bi sicer lahko skupaj z nekaj dodatne opreme, ki smo jo na Cerodu tudi opazili, stal kakšnih sto tisočakov več.

Za pojasnilo tolikšnih odstopanj med ceno najemnine in ceno novega stroja smo poklicali na novomeško občino, ki je večinski lastnik Ceroda, a so nam v kabinetu župana Alojzija Muhiča povedali, da župana ni in verjetno tega tudi ne bo mogel pojasniti. Alojz Turk, direktor Ceroda, pa je dejal, da nam bo odgovoril danes, na vprašanje, koliko stane nov terminator, pa ni znal odgovoriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:41 2. Oktober 2013.

    "...a so nam v kabinetu župana Alojzija Muhiča povedali, da župana ni in verjetno tega tudi ne bo mogel pojasniti." …

  • 10:03 2. Oktober 2013.

    Smeti smrdijo, sam zgleda ,da Novomeški Župan trikrat bolj !

  • 10:02 2. Oktober 2013.

    Kurba direktorska , kolk stane pa merđo v katerem se vozi, pa ve na pamet tud ob 2h zjutraj !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.