Tik pred koncem epidemije še ena, največja dobava zaščitnih mask

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zadnjih nekaj dni epidemije naj bi Zavod za blagovne rezerve kupil kar dvajset milijonov zaščitnih mask, primernih le za osebno uporabo.
Oglej si celoten članek

Daleč največja dobava mask od začetka epidemije

Novinarji portala necenzurirano.si poročajo o še enem domnevno spornem poslu ministra Zdravka Počivalška. Zavod za blagovne rezerve pod vodstvom Tomija Rumpfa naj bi v zadnjih dneh maja, tik pred koncem epidemije, kupil dvajset milijonov zaščitnih mask, ki sploh niso primerne za zdravstveno osebje, temveč le za osebno uporabo. Zanje so odšteli enajst milijonov evrov, dobavilo pa jih bo podjetje Hmezad TMT, ki se nikoli prej ni ukvarjajo z dobavo zaščitne opreme.

"Gre za daleč največjo dobavo mask od začetka epidemije. Količina mask celo presega število vseh mask, ki so prišle v državo do začetka maja. Posel so izpeljali v času, ko so na zavodu zavračali dobave mask drugih, preverjenih ponudnikov, le nekaj dni preden je zavod na podlagi sklepa vlade izgubil pristojnost za nabavo zaščitne opreme za državo," poročajo novinarji necenzurirano.si, ki dodajajo, da je imel zavod z istim podjetjem le nekaj tednov pred tem negativno izkušnjo. Od njega naj bi kupili dva milijona neustreznih mask, neuradno istih, ki jih je pred tem državi neuspešno skušalo prodati podjetje Geneplanet.

Maske odkupili po precej visoki ceni

Na portalu opozarjajo, da je podjetje Hmezad TMT pri dobavi s pomočjo zavoda obšlo farmacevtsko inšpekcijo, zato nihče ne more preveriti, ali maske dejansko učinkujejo. 

Posel je sicer za "sumljivega" označil tudi Ivan Gale. Zavajali naj bi s certifikati, a kljub temu naj bi zavod podjetju Hmezad TMT dal zeleno luč za dobavo novih 20 milijonov mask, pod še boljšimi pogoji kot prej. "Sredi maja je direktor Rumpf s Hmezadom TMT podpisal aneks, po katerem se je podaljšala veljavnost že potekle pogodbe in spremenil tip naročenih mask. Podjetju po novem ni bilo več treba dobaviti mask s certifikatom, ampak običajne higienske maske. Teh ni treba priglasiti pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). S tem se je izgubila tudi sledljivost za proizvajalci in morebitnimi posredniki," so zapisali na necenzurirano.si.

Počivalšek se razprave veseli

Maske naj bi država odkupila po ceni 52 centov na kos, kar je glede na trenutne razmere na trgu precej visoka cena. Direktor podjetja Hmezad TMT naj bi sicer imel imel kar pestro poslovno omrežje, očitajo mu povezave tako s stranko SDS kot z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Počivalšek se sicer danes danes pripravlja na interpelacijo, kot je zapisal na svojem Twitter računu, se razprave veseli, "kljub temu, da bo zelo dolga in bi ta čas raje namenil dobrim poslovnim idejam".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:53 11. Junij 2020.

    ta maškarada z obraznimi plenicami naj se konča takoj, ker nam ti nagobčniki preprečujejo stike z okoljem in nam tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.