Slovenija
306 ogledov

Sejo o spornih nakupih zaščitne opreme želeli zapreti za javnost

Koronavirus maske Profimedia
Kljub uvodnim pozivom iz koalicijskih vrst, da bi zaradi varovanja ugleda podjetja seja potekala za zaprtimi vrati, je ta ostala odprta za javnost. Sledila je burna razprava...

Komisija za nadzor javnih financ je danes razpravljala o postopku nabave zaščitnih mask med zavodom za blagovne rezerve in podjetjem Acron. Predlagatelje iz opozicije je bolj kot izbor konkretnega podjetja motila odločitev za nakup opreme preko posrednikov. V koaliciji so zagotavljali, da je bila ta odločitev v danih okoliščinah bolj smotrna.

Kljub uvodnim pozivom iz koalicijskih vrst, da bi zaradi varovanja ugleda podjetja seja potekala za zaprtimi vrati, je ta ostala odprta za javnost. Kmalu po začetku je zato sejo zapustil prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je namen seje diskreditacija. "Sami pljuvajte po sebi in po Sloveniji. Jaz ne bom," je povedal.

Sejo je zaznamovalo tudi nekaj postopkovnih zapletov zaradi izrazoslovja poslanca Levice Mihe Kordiša. Ta je namreč ravnanje vlade v postopkih nabave zaščitne opreme označil za vojno dobičkarstvo in organizirani kriminal, oblast samo pa je označil za kriminalno. Besede so naletele na oster odziv iz koalicijskih vrst. "Jaz nisem član kriminalne združbe in moja družina tudi ne," je poudaril Jožef Horvat iz NSi. Dodal je, da se to mora končati, sicer bo sam poklical policijo.

Seja so nadaljevali v nekoliko mirnejših tonih. Robert Pavšič (LMŠ) je v imenu predlagateljev izpostavil, da podjetju Acron nič ne očitajo. Težava je na drugi strani, v politikih oz. v njihovi odgovornosti, ki da je očitna. Predstavnikom vlade je očital zlasti odločitev za izvedbo posla preko posrednikov in ne neposredno, prav tako ga je zmotilo, da številnih ponudb za dobavo zaščitne opreme pristojni niti niso obdelali.

Prišel tudi direktor podjetja

Direktor Acrona Samo Lampret je v svojem nastopu povzel kronologijo izvedbe poslov za dobavo zaščitnih mask. Med drugim je poudaril, da so dogovorjeno zaščitno opremo zagotavljali celo pred dobavnimi roki in zavrnil medijske zapise glede neustreznih certifikatov. Podjetje je po njegovih besedah zaradi teh zapisov utrpelo veliko poslovno škodo, popravka pa v dotičnem mediju niso objavili.

Na današnji seji je nastopil tudi Mitja Terče, ki je sodeloval v ekspertni skupini za nabavo opreme. Zavrnil je namigovanja, da naj bi lobiral za podjetje Acron, izrazil pa tudi ponos, da je lahko v kriznih časih pomagal državi, in to celo brezplačno.

V razpravi so povečini sodelovali predstavniki predlagateljev iz opozicije, pri čemer jih je motila predvsem odločitev za nakupe preko posrednikov. Poslanec SD Dejan Židan je opozoril, da je takšna odločitev toliko manj razumljiva, ker imamo v Sloveniji dobro usposobljeno uradništvo.

Provizije za prijatelje

Poslanec Levice Kordiš pa je poudaril, da bi država, če bi opremo kupovala neposredno pri proizvajalcu, lahko prihranila 16,6 milijona evrov. Odločitev za nakupe preko posrednikov je bila po njegovem mnenju povsem zavestna odločitev vlade, ki da je želela "prijateljem" v gospodarstvu zagotoviti provizije.

Deloma je na dilemo glede posrednih nabav danes odgovoril poslanec SDS Franc Breznik. Vprašal se je po strateškem interesu Kitajske po neposrednih pogajanjih s Slovenijo v času, ko je šlo za zlom sistema na svetovni ravni. Opozoril pa tudi, da bi utegnila v takšnem primeru dobava opreme trajati bistveno dlje. Težave z dobavo opreme imele tudi države z bistveno močnejšimi diplomatskimi vezmi s Kitajsko, je spomnil.

Dušan Verbič iz SMC pa se je med drugim vprašal o pristojnosti komisije za nadzor javnih financ, da o učinkovitosti porabe javnih sredstev razpravlja na podlagi medijskih zapisov in ne na podlagi poročila računskega sodišča.

Predlagatelji so za sejo pripravili več sklepov, med drugim naj bi komisija ugotovila, da je bila organizacijska shema nabav nepregledna in da je kot taka omogočila negospodarno ravnanje z javnimi sredstvi. Zaradi poslovniških določil o tem, da v DZ lahko hkrati potekata seji le dveh delovnih teles, obravnave tematike komisija danes ni končala. Tako bo tudi o sklepih glasovala na njenem nadaljevanju, ko je pričakovati tudi pojasnila pristojnih na pomisleke opozicijskih članov komisije.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • sam50 15:45 04.junij 2020.

    Kart nekaj držav,ki je nabavilo zaščitno opremo brez posrednikov,je plačalo v primerjavi s Slovenijo občutno manjšo ceno,vse je prispelo v dogovorjenih terminih in te države imajo celo boljšo epidemiološko sliko od naše skorumpirane države. Tisto nenehno ponavljanje Porivalška o božiču ...prikaži več in katastrofi pa naj lepo rešujejo v svojih vrstah,saj jim le malokdo še verjame.....