Tisoče pacientov umre po nepotrebnem

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Pacienti bolj pogosto umirajo ob koncih tedna kot kot med tednom, ugotavlja zadnja britanska raziskava. Razlog za to naj bi bilo premajhno število zdravnikov.
Oglej si celoten članek

Izsledki najnovejše raziskave kažejo, da bistveno več pacientov v bolnišnicah umre ob koncih tedna kot med tednom. Raziskava to povezuje z dejstvom, da takrat dela premalo zdravnikov in drugega osebja. Kot ugotovitve raziskave, opravljene v Londonu, povzema dr. Paul Aylin, letno tako več tisoč pacientov umre po nepotrebnem.

Izračunali so, da je sedem odstotkov večja verjetnost, da bo pacient umrl v bolnišnici ob koncu tedna. Ocenjevali in pregledovali so statistiko pacientov, ki so bili v bolnišnico prepeljani zaradi srčnega napada ali odpovedi srca in raka.

"Ugotovili smo, da na tak način umre ob koncih tedna umre 3.000 ljudi, kar je več kot jih na dan umre na cestah," je dejal Paul Aylin in dodal: "Več kot očitno je to velika številka in moramo priti do dna, kaj to pomeni."

"V bolnišnicah ob koncih tedna dela manj ljudi, manj strokovnjakov in nekatere specializirane storitve so težje dostopne. Verjamemo, da to prispeva k večji umrljivosti ob koncih tedna, a želimo opraviti še več raziskav."

Študija je zajela vse paciente, ki so bili v 163 britanskih bolnišnic prepeljani med letoma 2005 in 2006.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.