Slovenija
0 ogledov

Tisoče pacientov umre po nepotrebnem

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pacienti bolj pogosto umirajo ob koncih tedna kot kot med tednom, ugotavlja zadnja britanska raziskava. Razlog za to naj bi bilo premajhno število zdravnikov.

Izsledki najnovejše raziskave kažejo, da bistveno več pacientov v bolnišnicah umre ob koncih tedna kot med tednom. Raziskava to povezuje z dejstvom, da takrat dela premalo zdravnikov in drugega osebja. Kot ugotovitve raziskave, opravljene v Londonu, povzema dr. Paul Aylin, letno tako več tisoč pacientov umre po nepotrebnem.

Izračunali so, da je sedem odstotkov večja verjetnost, da bo pacient umrl v bolnišnici ob koncu tedna. Ocenjevali in pregledovali so statistiko pacientov, ki so bili v bolnišnico prepeljani zaradi srčnega napada ali odpovedi srca in raka.

"Ugotovili smo, da na tak način umre ob koncih tedna umre 3.000 ljudi, kar je več kot jih na dan umre na cestah," je dejal Paul Aylin in dodal: "Več kot očitno je to velika številka in moramo priti do dna, kaj to pomeni."

"V bolnišnicah ob koncih tedna dela manj ljudi, manj strokovnjakov in nekatere specializirane storitve so težje dostopne. Verjamemo, da to prispeva k večji umrljivosti ob koncih tedna, a želimo opraviti še več raziskav."

Študija je zajela vse paciente, ki so bili v 163 britanskih bolnišnic prepeljani med letoma 2005 in 2006.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.